• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NIS: Dobrovoljni odlazak - veće otpremnine

NIS je odlučio da svojim zaposlenima koji do 8. aprila, dobrovoljno pristanu da napuste kompaniju, isplati 560 evra bruto po godini staža, kao i jednu i po bruto zaradu, što je daleko iznad zakonom propisanih iznosa.

Kako se navodi u saopštenju te kompanije, NIS je u skladu sa preporukama sindikata, doneo odluku da zaposlenima isplati sredstva koja odgovaraju iznosu ukupne naknade za slučaj nezaposlenosti, koju bi dobili od Nacionalne službe za zapošljavanje.

U saopštenju se podseća da je u prethodnom periodu, NIS isplatio najveći socijalni program na Balkanu, svakom radniku, u proseku oko 22.000 evra otpremnine. Uz to, NIS je osnovao Tranzicioni centar sa ciljem da zaposlene koji dobrovoljno napuste kompaniju, osposobi i za pronalazak novog posla i podrži u preduzetništvu.

U NIS-u ističu "da nakon prestanka važenja Socijalnog programa krajem prošle godine, prava zaposlenih nisu ostala nezaštićena", jer su rukovodstvo i reprezentativni sindikati zaključili Aneks Kolektivnog ugovora, kojim je predviđena isplata otpremnine, onima koji doborovoljno odu.

Aneksom je definisano da će otkazivanje ugovora o radu zavisiti pre svega od tehnoloških, ekonomskih ili organizacionih promena u kompaniji, tako da u NIS-u kažu , da u ovom trenutku ne mogu govoriti o broju zaposlenih, koji mogu biti proglašeni tehnološkim viškom.

"Uz to, nijedan radnik neće biti proglašen za tehnološki višak dok Odbor direktora ne usvoji Program koji će odobriti sindikati i Nacionalna služba za zapošljavanje", navodi se u saopštenju NIS-a, uz napomenu da je program dobrovoljnog odlaska, menadžment doneo uz učešće i saglasnost reprezentativnih sindikata.

Krajem prošlog meseca saopšteno je da će radnici NIS-a koji budu tehnološki višak dobiti otpremnine od 500 evra po godini staža.

Ističe se da je veća efikasnost NIS-a neophodan uslov da bi kompanija povećavala obim investicija što posledično dovodi do kreiranja novih radnih mesta.

(Tanjug)

Tagovi

nis

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image