• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brefor: Što pre smanjiti minus u kasi

Srbija nije blizu bankrota, ali potrebno je da što pre preduzme mere kako bi se minus u kasi sveo na razuman nivo, što nije moguće bez smanjenja ili zamrzavanja plata i penzija, kaže direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor.

Imajući u vidu da plate i penzije čine više od 50 odsto rashoda, Brefor ne vidi način kako bi se minus u kasi smanjio, a da se to ne uzme u obzir.

"To bi mogao da bude deo paketa mera koji bi doveo budžetski deficit na razuman nivo", rekao je Brefor za RTS.

On je naglasio da vlada urgentno treba da sprovede mere koje bi smanjile minus, jer "što se pre sprovedu, pre će i rezultati da stignu".

"Ohrabruje nas što vlada raspravlja o ovim merama - to je dobro i mi ćemo ohrabiriti vladu da ih preduzme u junu, a ne u septembru", naglasio je Brefor, koji je naveo i da te mere neće biti popularne, ali da su neophodan uslov da se smanje budžetski troškovi.

On je ukazao da je vlada početkom godine najpre najavljivala da će minus u kasi biti 3,6 odsto BDP, a da je sada MMF procenio da, ukoliko se ništa ne preduzme, manjak bi do kraja godine mogao da dositgne osam odsto, što je, kako smatra Brefor, "nešto što Srbija ne može da priušti".

"Malo može da se uradi na strani prihoda, sve ja na strani rashoda - od kontrole plata i penzija, smanjenja subvencija i veća efikasnost u drugim troškovima. Mi smo predložili da deo finansijske discipline preuzme opštine tako što bi se na lokalu kontrolisao nivo plate i broj zaposlenih u javnom sektoru, bile bi smanjene subvencije javnim preduzećima, a tražila bi se njihova veća efikasnost", rekao je Brefor.

Ipak, kako je rekao, Srbija nije blizu bankrota, ima devizne rezerve i moćiće da finasira svoje obaveze, ali Svetsku banku brine trend.

On upozorava da bi se i pozitivan stav međunarodnih investitora mogao da promeni prema Srbiji ukoliko minus u kasi bude sve dublji.

(Tanjug, foto: printscreen, YouTube)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Djordje24

Ok,manjak u kasi. Ali zar opet na bedu i siromasne..zasto se ne solidarisu odbornici da se odreknu svojih astronmskik plata,od po vise hiljada evra. Danas je najisplativije biti politicar. Bruka

special image