• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prodaja stanova pala za 30 odsto

Pad prodaje nekretnina, koji je u Beogradu za poslednjih godinu dana čak 30 odsto, nije oborio cene stanova i kuća.

Prema pisanju "Blica" u prestonici Srbije, u poslednja četiri meseca prodato je oko 4.000 stanova, dok je u istom periodu samo 209 kuća dobilo novog vlasnika.

"Promet je drastično pao, bar za 30 odsto, ali cene stagniraju već godinu dana i nikome ne pada na pamet da ih malo snizi. Računica investitora je jednostavna, oni su 2008. i 2009. godine, kada su kupovali lokacije za gradnju, imali drugačije finansijske projekcije koje su uključivale skupo plaćeno zemljište.

Sa iznosa od 2.300 evra po kvadratu tržišna cena je pala na 1.800 evra. Po toj ceni sada se ne isplati te stanove prodati. Isti slučaj je i sa bankama koje prodaju stanove zbog aktiviranja hipoteke. Plaćaju struju, dažbine i komunalije, ali ne žele da spuste ponudu jer je to tako projektovano", objašnjava Nedeljko Malinović iz agencije "Legat".

I pored toga što većina prodavaca ne želi da spušta cene, ima i onih koji i pored toga ne uspevaju da prodaju svoj stan. Takav problem ima Dejan M., koji već godinu dana pokušava da proda stan na Novom Beogradu od 90 kvadrata.

"Prvobitna cena je bila 110.000 evra. Posle toga sam je spustio za 10 odsto, a sada stan prodajem za 95.000 evra. Kada bi se pojavio ozbiljan kupac bio bih spreman da cenu spustim još malo", kaže sagovornik "Blica".

Kako stvari stoje, veliko je pitanje da li će naći kupca i po ceni od 1.000 evra po kvadratu jer kupaca jednostavno nema. To su na svojoj koži poslednjih godinu dana veoma osetili trgovci nekretnina.

Istovremeno sa padom prodaje stanova, građani sve više kasne sa isplatom rata za stambene kredite. Taj dug je od početka godine veći za čak 10 milijardi dinara. Istovremeno, bankari poručuju i da nema prostora da krediti budu jeftiniji uz napomenu da je kamata od pet odsto slična evropskim, piše "Blic".

(MONDO/Ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

mile

O cemu pricaju kada je plata 200 eura, ja na srecu nezivim dugo u beogradu otisao sam na vreme. Cene generalno svega je jeftinije u Australiji nego u Bg,ko ce to da kupi odavde neko malo je takvih prvo polazim od sebe ,Zemun kuca za rusenje 4 ara traze 100000-150000 eura ,nezuri sacekacu jos 2 godine e tada ce mnogi shvatiti sta je realno ali nece moci tada da prodaju nista pa ce biti daj sta das .

AirFrance

Komentar koji je dao Uzas me uzasava.Stanem pa se mislim u soku dal je moguce da mi u Srbiji nemamo vise sta da jedemo i mastamo o hrani?Mene to tera u ludilo.

Sale Sale

Steta.. ali iskreno potreban je optimizam u drustvu da se pokrene ekonomija. A mi to nazalost nemamo.. ima naravno nade. Ali treba svak da veruje i zapne.

special image