• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Snižena referentna kamatna stopa

Izvršni odbor Narodne banke Srbije smanjio je danas referentnu kamatnu stopu za 0,25 procentnih poena i ona sada iznosi 11 odsto, saoipštila je centralna banka.

Donoseći ovakvu odluku Izvršni odbor je, navodi se u saopštenju, imao u vidu da je u narednim mesecima izvestan dalji pad međugodišnje inflacije i inflacionih pritisaka, što će, prema očekivanjima, potvrditi i mesečna stopa inflacije u maju.

Tome će doprineti do sada preduzete mere monetarne politike, nova poljoprivredna sezona kroz niže cene hrane, niska agregatna tražnja, kao i dodatne mere na planu fiskalne konsolidacije koje će otkloniti neizvesnosti u pogledu buduće ekonomske politike.

Po oceni Izvršnog odbora, međugodišnja inflacija će se do oktobra vratiti u granice cilja od četiti odsto plus/minus 1,5 odsto.

Imajući u vidu smanjenje spoljnotrgovinskog i tekućeg deficita platnog bilansa, Izvršni odbor je ocenio da su aktuelna kretanja na deviznom tržištu posledica globalnih kretanja na međunarodnim finansijskim tržištima i pojačane osetljivosti investitora za preuzimanje rizika.

Od konkretnih mera, dinamike njihovog donošenja i dubine reformi, koje će biti preduzete za popravljanje stanja u javnim finansijama, zavisiće efekti na planu fiskalne konsolidacije i njihov uticaj na monetarnu politiku i mere koje će u narednom periodu preduzimati NBS, konstatovao je Izvršni odbor, navodi se u saopštenju NBS.

(Tanjug, foto ilustracija: MONDO, Petar Stojanović)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image