• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministarka rudare dopisom odgovorila od štrajka

Izvor Tanjug

Rudare JP Podzemna eksploatacija uglja (PEU) Resavica, koji su zapretili štrajkom zbog najava privatizacije, ministarka energetike umirila saopštenjem da ostaju na državnim jaslama.

Rudari su bili spremni na štrajk jer su nezadovoljni predlogom ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića da se preduzeće privatizuje, ali ih je ministarka energetike i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović umirila porukom da će status JP PEU ostati nepromenjen.

"U vezi vašeg dopisa od 3.jula, u kojem nas obaveštavate o dilemi koju je pobudila rasprava u Skupštini Srbije, u vezi budućeg statusa JP PEU, obaveštavamo vas da je koncept koji smo vam prestavili početkom juna ostao ne promenjen", navodi se u pismu, koga je potpisala ministarka Mihajlović.

Ministartsvo, zajedno sa rukovodstvom JP PEU finalizuje Plan konsolidacije rada i poslovanja preduzeća i ovaj dokument će predstavljati osnov za dalje aktivnosti preduzeća u celini, navodi se u pismu ministarke, koje je danas dopisnik Tanjuga dobio iz Glavnog odbora Sindikata JP PEU.č

"Prema dosadašnjim saznanjima procenjeno je da su u aktivnim i neaktivnim ležištima uglja, a koja su po svojim prirodno - geološkim karakteristikama predisponirane za sisteme podzemne eksploatacije skoncentrisane velike rezerve uglja i stoga će ovaj dokument imati primerno razvojnu komponentu, ali ćemo definisati i potražiti rešenje za eventualne slabosti preduzeća", navodi u pismu.

U pismu se napominje da je "Ministarstvo svesno da su sadašnji rudnici prostorno locirani na teritoriji devet opština i predstavljaju praktično jedine nosioce privredne aktivnosti u tim područjima te bi izostanak njihovog razvoja imao značajne demografske, društvene i socijalne posledice".

Uz napomenu da je JP PEU od avgusta 2012. godine počelo da izmiruje poreske obaveze za PIO i zdravstvo, i tako ušlo u sistem preprograma dugova, u pismu se podseća da "ukupne subvencije u iznosu 4,3 milijardi dinara, predviđene budžetom države za 2013. godinu JP PEU, nisu menjane novim predlogom Zakona o izmenama Zakona o budžetu za 2013. godinu koji je u skupštinskoj proceduri".

Predsednik Glavnog odbora Sindikata JP PEU Goran Nikolić, izjavio je danas Tanjugu, da je brz odgovor ministarke, sprečio generalni štrajk koji su najavili rudari, i napomenuo da je na sednici Izvršnog odbora Sindikata, danas dogovoreno, da se inzistira na sastanku sa ministarkom iduće nedelje gde bi se razgovaralo o statusu JP PEU.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image