• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evro u metalu vredi 70 dinara

Izvor mondo.rs

Građani Srbije koji se sa letovanja vrate sa sitnim metalnim evrima moraće da se pomuče dok ne pronađu gde će da kovanice evra zamene u dinare.

U bankama je ovaj posao nemoguće obaviti, jer one rade samo sa papirnim novčanicama, ali u retkim menjačnicama radnici će za jedan evro da ponude 30 odsto manje, između 70 i 80 dinara.

Poslovi razmene deviza između velikih igrača poput Narodne banke Srbije i poslovnih banaka odvijaju se isključivo uz korišćenje papirnatog novca.

"Samim tim, ni menjačnice, koje su s bankama usko povezane, uglavnom nemaju interes da se zatrpavaju kovanicama jer posle nemaju načina da ih se otarasu", objašnjavaju u bankama.

Menjačnice nisu obavezne da primaju novčiće neke strane valute, ali retke to ipak čine. Kako su menjači svesni da su usluge menjanja stranog sitnog kovanog novca potrebnije građanima nego njima, oni diktiraju uslove pod kojima to rade.

"Za jedan evro u metalu dajemo 80 dinara iako je tržišna vrednost evra tridesetak dinara veća. Za ovakve transakcije ne izdajemo račun zbog toga što se ova uluga obavlja po specijalnom, a ne po tekućem kursu", rekli su za "24 sata" u menjačnicama.

Za deset evra, građani koji nisu potrošili sve kovanice na odmoru, dobiće od 700 do 800 dinara umesto realne vrednosti od oko 1.130 dinara. Količina novca koju će dobiti za evro zavisi od toga koju menjačnjicu koja je rada da im izađe u susret građani posete.

Tagovi

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Imaginarni Realista

Ma slazem se sa prethodnim komentarima da tog sitnisa ne ostane puno, al to opet ne menja cinjenicu da to nije normalno da ne menjaju metalne evre.

Stefan_Nis

Kod mene u Nisu 1e kosta 100 din! Brat mi je pre 2 dana promenio 2e. Naravno da taj sitnis treba da se cuva za iducu god. Ipak, sta je to 1-2 e....

Pingvin

Pa na odmoru nikad ne mogu sakupiti toliko kovanica koje ne bi mogao da potrosim zadnjeg dana.A i ako ostane neka,pa neka je za dogodine...

special image