• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO TV: Hoćeš kesu? Dva dinara, druže!

 Marija Atanasković
Autor Marija Atanasković
Izvor mondo.rs

Napunili ste korpu, stigli na kasu, kad ono tamo, ako hoćete kesu morate da se "ispružite" za još dva dinara!

 MONDO TV: Hoćeš kesu? Dva dinara, druže!

Pojedini trgovinski lanci u Srbiji uveli su od nedavno praksu naplaćivanja plastičnih kesa, takozvanih "tregerica". Koštaju između dva i devet dinara i nisu ništa jače, ni izdržljivije od onih koje su se do skoro delile besplatno.

Za potrošača, koji kad uđe u prodavnicu i vidi cene koje iz dana u dan rastu, ovo je samo još jedan udarac na već tanušni budžet, zato i ne čudi što su mnogi ovaj novi običaj propratili s negodovanjem.

Trgovci se, sa svoje strane, pravdaju da su razlozi naplaćivanja kesa isključivo ekološki, ne ekonomski.

"Ideja je motivisanje potrošača da koriste manje kesa. Rezultati pojedinih istraživanja sprovedenih u Srbiji su pokazali da jedan potrošač u proseku iskoristi sedam kesa dnevno. Njihovom simboličnom cenom, naveli smo potrošače da se zapitaju da li im je toliko kesa zaista potrebno", objasnila nam je PR menadžer "Delhaize Europe", Martina Petrović.

Ovakva praksa nije novost u zemljama iz regiona. U Hrvatskoj je, na primer, trgovinama potpuno zabranjeno besplatno deljenje kesa kupcima, a posebnim pravilnikom je propisano da one moraju da se prodaju po ceni od najmanje dve kune po komadu (oko 30 dinara).

Slična situacija je i u BiH i u Makedoniji, sve u cilju smanjenja korišćenja plastičnih kesa koje predstavljaju najveći deo otpada u urbanim sredinama.

"U Srbiji zakon ne precizira da li neki trgovac sme ili ne sme da prodaje kese kupcima koji su već u njegovom objektu potrošili novac na proizvode, ali ono za šta nema pravnog osnova je prodaja kesa sa reklamom, odnosno logoom tog trgovca, jer onda kupac plaća i nosi po gradu nečiji promotivni materijal, što je u najmanju ruku nemoralno", objasnio nam je Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Koje alternative trgovci nude potrošačima, kao i koliki je problem sa plastičnim kesama, pogledajte u našem video prilogu.

Komentari 45

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

<3

Bar kad naplacuju kese,neka te pare sto skupe,daju u humanitarne swrhe bice od neke koristi

BacamBleju

taman umesto žvake kad nema sitno

Bojan

Kese su se oduvek naplacivale, ko krene u kupovini nek ponese kesu sa sobom. Secam se kad sam bio mali osamdesetih, da je moj otac uvek drzao jednu u zadnjem dzepu. Nemaju ljudi svest o okolini, nego samo o svom dzepu, tako da bi trebale da budu i skuplje!

special image