• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lazar Krstić: Ovo nam je poslednji voz

Izvor Beta

Budući ministar finansija Srbije Lazar Krstić kaže da je razgovarao i sa premijerom Dačićem i članovima Vlade i da je siguran da postoji politička volja za preokret.

Srbija zato mora sprovesti neophodne strukturne reforme, koje se godinama odlažu, navodi Krstić, koji se u javnsoti već tretira kao (budući) ministar finansija.

Krstić je za RTS izjavio da ne samo da je došao na lični poziv Aleksandra Vučića (kao lidera najjače političke partije Srpske napredne stranke), već je pre odluke da se prihvati psla razgovarao i sa premijerom Ivicom Dačićem i još nekim članovima Vlade.

"Mislim da postoji politička podrška bolnim ekonomskim reformama i ne smatram da tu postoji neka politička igra jer je svima jasno da nam je ovo poslednji voz da sredimo svoju ekonomiju", rekao je Krstić Dnevniku 2.

Krstić kaže da je spreman na izazov, da će se izboriti sa uticajima tajkuna i političkim pritiscima i lobiranjima, jer "neminovne su nepopularne mere".

"Biće tu sigurno otpora. Srbija je kao bolesnik koji dvadeset godina nije bio kod zubara. Ne želimo kod zubara jer boli ali ovako nas boli još više i na kraju nemamo izbora", kaže budući ministar.

Krstić je RTS, kao i u intervjuu nedeljniku NIN (broj od četvrtka 22. avgusta),  najavio budžet za 2014. u kojem će budžetski transferi penzionom sistemu biti manji, kao i izdaci za javni sektor, i da ćeto biti uvod u reforme celokupnog javnog sistema.

S druge strane, biće veći poreski prihodi, biće proširena poreska baza (broj obveznika) a "svi će morati da plaćaju porez", tj. nastaviće se sa nedavno uvedenom nultom tolerancijom na neplaćanje u Poreskoj upravi.

Krstić je u intervuju za NIN, čije su delove unapred prenele agencije, rekao i konkrente brojke.

Cilj je da manjak u budžetu svede sa ovogodišnjih 6,5 na najviše četiri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2014. godini

"Da bi se to ostvarilo, moraćemo da preduzmemo i neke manje popularne mere. Mi drugog izbora nemamo, ako želimo da zaustavimo dalje propadanje. Moraćemo da steženo kaiš ako mislimo da stabilizujemo javne finansije", ocenio je Krstić.

On je potvrdio da je zajedno s prvim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao s predstavnicima Svetske banke o kreditu za pokriće manjka u budžetu.

"Tačno je da postoji opcija da Svetska banka pomogne finansiranje našeg budžetskog deficita, a uslov za to je da se na vreme usvoji odgovoran budžet za 2014. i to će biti jedan od prvih velikih zadataka Ministarstva finansija", kazao je Krstić.

Teško je, kako je dodao, reći šta je optimalan deficit, "ali ono što je prihvatljivo za Međunarodni monetrani fond i međunarodnu zajednicu je deficit od tri, najviše četiri odsto BDP-a, jer bi s većim deficitom budžet jednostavno teško da bi bio održiv".

Krstić je najavio da će prilikom pripreme budžeta za 2014. morati paralelno da se radi i na povećanju prihoda i smanjenju troškova, vodeći računa da Srbija ne upadne u negativnu spiralu zbog pada tražnje izazvanog rezanjem budžetskih rashoda.

Stezanje kaiša i kod plata u javnom sektoru

"Plate u javnom sektoru i penzije ne mogu u punoj meri da prate rast potrošačkih cena, pogotovo što se polovina novca za isplatu penzija obezbeđuje iz budžeta. Jednostavno novca za finansiranje tog rasta nema dovoljno i mi moramo da nađemo rešenje i planiramo u tim okvirima", poručio je Krstić.

On smatra da bi za Srbiju bilo dobro da što pre zaključi novi stendbaj aranžman sa MMF-om.

Krstić je naglasio da u Srbiji svi moraju da plaćaju poreze i da za sve važe jednaka pravila.

"Insistiraću da svi plaćaju poreze i poreske dugove, ali ćemo voditi računa da to ne izazove novi talas stečajeva i da ne poveća nezaposlenost, jer nije cilj da sapletemo našu ekonomiju", kazao je Krstić.

"Moja vizija je vizija jedne normalne Srbije u kojoj vi mižete da radite, u kojoj ćete da plaćate porez i uz to dobijete doprinose za koje ćete znati da će kroz 40 godina moći da budu isplaćeni kao penzije. Da li će to biti lako, neće, da li postoji magični štapić, ne postoji. Ja sam ubeđen i optimista sam da ću biti uspešan", zaključio je razgovor za RTS kandidat za ministra Lazar Krstić.

Komentari 101

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

boka

Svi pricaju o stezanju kajsa a niko ne prica da nam taj kajs odavno ne stoji na pojasu nego na vratu.

Roki

Stegni kaiš Štros Kanu i Guzenbaueru, sebi i ostalima u Vladi. Voliš Srbiju? Dodeli sebi platu 15.000 din mesečno i na svom primeru pokaži ljubav prema Otadžbini. Uskoro kreću nemiri.

soja

Mislim da od ovog Lazarevog programa nema nista!Amerika da je nesto naucila svoje studente ne bi dozvolili svetsku ekon.krizu.Ovaj oblik kapitalizma u kom smo je truo,ali i svaki dr.Izlaz socijalizam tipa Norveske,Svedske.E, a kako?Pod HITNO smanjiti zaposlene na budzetu(ali u svim oblastima bez izuzetka).Naravno prvo ADMINISTRACIJU(opst,republ,pokraj.) smanjiti za 3/4 (sluzbenike u opstini,raznorazne inspekcije koje su se zakotile po opstinama i retko promole nos,...),zatim ZDRAVSTVO-razmazeni dr ne mogu da pregledaju vise od 25 pacijenata,ma hajte,ako vam nije dobro izvolite napolje.I obavezno ukinuti Zavode za javno zdravlje,a tu masu lekara zaposliti tamo gde ih nedostaje-sela.Jer i ranije je bilo statistike, nije svaka palanka imala pomenute zavode.Sta rade promovisu zdravlje-a nikad vise bolesnih i umrlih,zato-ukinuti;PROSVETA -smanjiti br.nastavnika,tako da razred ima min 30 ucenika;POLICIJA-ukinuti benif.staz svim sluzbenicima,a samo ga ostaviti krimin.sektoru policije na terenu.Pojacati rad saobrac.polic(brza voznja,alkohol. Puni se budzet),SUDSTVO-smanjiti adminstr,pravnike,..povec br.predm po danu,...Olaksati otvaranje firmi koje ce proizvoditi nesto,smanjiti troskove na min(ovim zaposlj. one otpust iz budzeta,ali i ranije nezaposl.),ali uvesti rigorozne kontrole uz enormne kazne za ne placanje doprinosa,zdrav.osig,plata na racune(a ne na ruke-kao sto je sad 70% sluc.(resavamo sivu ekon).Akcenat na firme koje prizvode,a manje na trgov.firme(usluz.del).I da max.plata u javnom(budzetskom) sektoru ne sme biti veca od 1,5 pros. plate ,takodje plate direkt,dr,cl.upr.odbora,...poslanike u skupstini smanjiti na onoliko koliko ima okruga,pa puta 2(i to je previse) .I eto nema potrebe da se jos vise zaduzujemo kod MMF.Mada ovo isto sto napisah misle svi nezapolseni i zaposl u priv. sektoru.Samo sprovesti!I da, penzije ne dirati,cak su moguca i povecanja zbog ustede koja ce nastati desetkovanjem javn.sektora,od malog procenta poreza velikog broja novonastalih i starih firmi.Znaci smanjiti porez da bi ga svi placali!To bi bilo postepeno, ali sigurno lecenje srpske ekonom(rok 1 god),a ne stezanje kajisa,kao kad bolesniku sa temp ne bi dali vode!

special image