• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Referentna kamatna stopa ostaje 11 odsto

Izvor Beta

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) je na današnjoj sednici odlučio da zadrži referentnu kamatnu stopu na nepromenjenom nivou od 11 odsto.

Izvršni odbor je konstatovao da su inflatorni pritisci nastavili da se smanjuju i da tome, pored do sada preduzetih mera monetarne politike, u najvećoj meri doprinosi smanjenje troškova u proizvodnji hrane zbog znatno povoljnije poljoprivredne sezone kako u zemlji tako i globalno, ističe se u današnjem saopštenju za medije.

Odbor je još jednom potvrdio svoje očekivanje da će se međugodišnja inflacija do oktobra vratiti u granice cilja (četiri odsto plus, minus jedan i po odsto) i da će se u tom rasponu zadržati i u narednom periodu, pri čemu projekcija Narodne banke obuhvata i očekivani rast regulisanih cena u preostalom delu godine.

Izvršni odbor je pozitivno ocenio i činjenicu "da je ekonomski oporavak započet krajem 2012. nastavljen uz značajno smanjenje spoljne neravnoteže, čemu u najvećoj meri doprinosi znatniji rast izvoza sve većeg broja industrijskih i poljoprivrednih proizvoda".

Odluku Izvršnog odbora da referentnu stopu zadrži na nepromenjenom nivou opredelili su rizici iz međunarodnog okruženja, koji se, kako se podvlači, pre svega ,tiču dešavanja na međunarodnim finansijskim ali i robnim tržištima.

"Izvršni odbor NBS je imao u vidu da su na samu najavu FED-a (Uprava federalnih rezervi SAD) o mogućem smanjenju obima kvantitativnog popuštanja investitori tokom maja i juna reagovali smanjenjem spremnosti da prihvate rizike, što je za posledicu imalo deprecijacijske pritiske u gotovo svim zemljama regiona i Srbiji", saopštava centralna banka.

Pored toga, neizvesnost predstavlja i kretanje cene nafte na svetskom tržištu.

Po oceni Izvršnog odbora NBS mogući negativni uticaji iz međunarodnog okruženja bi u narednom periodu u značajnoj meri mogli biti kompenzovani doslednim sprovođenjem mera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, što će imati pozitivne efekte na percepciju investitora za ulaganja u Srbiju, doprineti smanjenju unutrašnje i spoljne neravnoteže, niže inflacije i održivog ekonomskog rasta, zaključuje se u saopštenju za medije.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image