• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Imamo 23.310 sindikalnih organizacija

Izvor Tanjug

Sindikati u Srbiji su rascepkani i razjedinjeni, a samo snažan i jedinstven sindikat može biti partner u socijalnom dijalogu sa državnom i poslodavcima.

To je istaknuto na okruglom stolu "Sindikati danas- šta i kako dalje" koji je organizovalo Udruženje sindikata penzionera Srbije (USPS).

Kao jedan od osnovnovnih generatora razjedinjenosti sindikata navedeni su sindikalni lideri koji se više bave ličnim, a ne interesima radnika.

"Mi danas imamo u Ministarstvu rada registrovano 23.310 sindikalnih organizacija i šest sindikalnih centrala na nivou Srbije. U uslovima ovakve rasitnjenosti nemoguće je ostvariti jedinstveno delovanje u interesu nezadovoljnih radnika", naglasio je zamenik predsednika USPS Živomir Tešić.

On je dodao da se mora insistirati na jedinstvu sindikata i da za početak postojeći sindikati treba da formiraju zajedničko radno telo u kome bi se raspravljalo i zauzimali stavovi o svim ključnim pitanjima i jedinstveno nastupalo prema partnerima-poslodavcima i državi.

Sociolog Srećko Mihailović ukazao je da je razjedinjenost i međusobna mržnja sindikalnih lidera toliko izraženi da za loš položaj radnika, nezaposlenost,krive drugi sindikat i njihove lidere, a ne državu.

Međusobne svađe sindikalnih lidera, nepoverenje radnika i opadanje članstva, razlog su, kako kaže, propadanja sindikata u Srbiji.

On je dodao da USPS mora formirati grupu koja će krenuti od jednog do drugog sindikalnog lidera da od njih traži objašnjenje zašto su razjedinjeni i da li je moguća zajednička akcija.

Profesor Pravnog fakulteta Univerzite Union Zoran Ivošević založio se da se ukinu sve privilegije sindikalnim liderima, jer je to, kako kaže, razlog razjedinjenosti sindikata.

"Sindikalni lideri su zaštićeni od otkaza u toku mandata, pa i dve godine kasnije, zatim poslodavac je u obavezi da obezbedi odsustvo sa posla sindikalnom vođi u toku radnog vremena za sindikalne aktivnosti. Te privilegije treba ukinuti", naveo je Ivošević.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image