• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Srbija i Bugarska da ubrzaju gasno povezivanje"

Izvor Tanjug

Ministarka energetike Zorana Mihajlović kaže da Srbija želi da ubrza realizaciju projekta izgradnje gasne interkonekcije sa Bugarskom, koja će doprineti većoj energetskoj stabilnosti i bezbednosti u obe zemlje.

Mihajlović je danas posetila Sofiju gde je razgovorala sa bugarskim ministrom ekonomije i energetike Dragomirom Stojnevom.

Mihajlović i Stojnev ukazali su na značaj realizacije projekta gasovoda Niš -Dimitrovgrad za energetsku stabilnost regiona.

"Srbija, kao i Bugarska je zemlja koja želi da bude enegetski stabilna i nezavisna. Svesni smo da od toga zavisi i ekonomija i privredni rast, kao i da to može da nam pomogne kao državi, ali i kao regionu da povećamo zaposlenost", rekla je Mihajlović na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa bugarskim kolegom.

Kada je reč o gasovodu Niš -Dimitrovgrad, sa srpske strane ne postoji ni politički, niti bilo kakav problem, rekla je Mihajlović, dodajući da je cilj ubzranje realizacije tog projekta.

Mihajlović je rekla da Srbija pokušava da reši njegovo finansiranje, pri čemu jedan deo novca za gasovod Niš -Dimitrovgrad treba da bude obezbeđen iz kredita EBRD koji je već dodeljen "Srbijagasu", dodajući da veruje da će taj problem biti rešen do kraja godine.

Podsetivši da su premijeri Srbije i Bugarske prošle godine potpisali Memorandum o realizaciji projekta gasovoda Niš -Dimitrovgrad, Mihajlović je rekla da je bugarskog ministra upoznala sa dosadašnjim aktivnostima i pozvala ga da zajednički ubrzaju njegovu realizaciju.

"Verujem da ćemo do kraja 2016. godine, uz zajednički napor i rad imati završen gasovod Niš -Dimitrovgrad, a to znači nova radna mesta, privredni rast i energetsku stabilnost", rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, da bi Srbija zadržala korak sa Bugarskom u realizaciji projekta, neophodno je da što pre započne reformisanje ''Srbijagasa'', koje je uslov da Srbija iskoristi novac namenjen izgradnji gasovoda Niš- Dimitrovgrad, saopšteno je iz Ministarstva energetike.

Govoreći o važnosti tog projekta, Mihajlović je ukazala da Srbija danas dobija gas iz samo jednog pravca - Rusije, preko Ukrajine i Mađarske i da je to znak koliko smo zavisni i koliko nam je neophodno da imamo bar jos jednu rutu odakle dobijamo gas.

"Nama odgovara i Južni tok i gasovod Niš -Dimitrovgrad i svih ovih godina radimo na oba ova projekta", zaključila je MIhajlović.

Bugarski ministar Stojnev je rekao da se ta zemlja nada da će povezivanje gasovoda sa Srbijom biti završeno najkasnije tokom 2017. godine, a Srbija da će gasovod biti izgrađen do kraja 2016. godine, prenela je agencija BTA.

"Složili smo se da se držimo plana i nadamo se da će veza biti završena najkasnije 2017. godine", rekao je Stojnev.

Bugarski ministar je naveo da bi prva faza projekta gasovoda Južni tok mogla da bude dovršena do kraja 2013. "ako sva pitanja povezana s njim budu razjašnjena", u cilju očuvanja nacionalnih interesa Bugarske.

Stojnev je dodao da Bugarska neće preduzimati ishitrene korake pre nego što bude potpuno jasan način finansiranja projekta i sve bude usklađeno sa Evropskom komisijom.

On je rekao da ovaj projekat za ministarstvo i vladu znači poboljšanje ekonomije, uz stotine novih radnih mesta i podsetio da projekat košta najmanje 3,3 milijarde evra.

Kako je navedeno u saopšteju Ministarstva energetike, na sastanku je razgovarano i o realizaciji projekta "Južni tok", a ministri su se saglasili da je i Srbiji i Bugarskoj cilj diverzifikacija puteva i izvora snabdevanja gasom, kao i bolja povezanost zemalja regiona.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image