• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radulović za profesionalizaciju javnih preduzeća

Izvor Beta

Ministar privrede Saša Radulović izjavio je danas da je cilj tog ministarstva da uvede principe korporativnog upravljanja i ostvari profesionalizaciju javnih preduzeća.

Tu bi, kaže, trebalo uključiti i ona preduzeća u nadležnosti Agencije za privatizaciju.

On je u Privrednoj komori Srbije (PKS) na sastanku o unapređenju korporativnog upravljanja kazao da bi se ti ciljevi ostvarili da je neophodno organizovati obuke iz oblasti korporativnog upravljanja u saradnji sa poslovnim udruženjima i akademskim ustanovama vodeći se principima korporativnog upravljanja OECD-a.

"Želimo da prenesemo najbolju praksu iz privrede u javni sektor i profesionalizujemo rad javnih preduzeća. Samo uvođenjem profesionalizacije zasnovane na transparentnom korporativnom upravljanju možemo da rešimo nagomilane probleme u tim preduzećima", naglasio je Radulović.

Prema njegovim rečima, stanje "ličnih karti" javnih preduzeća pokazuje na koliko niskom nivou je upravljanje javnim sektorom u Srbiji, odnosno koliko je nizak stepen kvaliteta menadžmenta javnog sektora.

Radulović je istakao i da Međunarodna finansijska korporacija (IFC) može takođe da bude partner u realizaciji profesionalizacije javnog sektora.

On je kazao da će ministarstvo, takođe podsticati i dalji razvoj korporativnog upravljanja u privatnom sektoru.

Savetnik u Ministarstvu privrede za predužetništva i konkurentnost Ana Trbović kazala je da svaka privreda želi da unapredi sistem upravljanja u javnom sektoru, kao i da se najbolje prakse iz privatnog sektora uvedu u javni, u smislu da postoji korporativno transparentno upravljanje.

Ona je naglasila i da je neophodno da se promeni Zakon o javnim preduzećima, odnosno da se odredi način izveštavanja i izrade planova rada tih preduzeća, jer je to trenutno neodređeno.

Predsednik PKS Željko Sertić kazao je da je korporativno upravljanje mnogo više od usklađenosti sa propisima i standardima, odnosno da praksa pokazuje da dobro korporativno upravljanje donosi kompanijama konkretne koristi i doprinosi poboljšanju i efikasnosti poslovanja.

"Omogućava preduzećima i da identifikuju i upravljaju rizicima, da upravljaju promenama i ne dozvole da budu iznenađene. Posebno je važno što investitori dobru praksu korporativnog upravljanja prepoznaju i vrednuju kao važan parametar u proceni rizika investiranja",kazao je on.

Sertić je naglasio da bi dobro korporativno upravljanje omogućilo državi da bolje štiti imovinu, poveća vrednost državnih preduzeća i učini ih privlačnijim za strateške partnere i investitore, a to bi imalo pozitivne efekte na budžetske prihode.

Sekretar odbora za bankarstvo i osiguranje PKS-a Branislava Žunić kazala je da je današnji sastanak veoma važan i da pokazuje da je ministarstvo privrede prepoznalo korporativno upravljanje kao važan segment zaazvoj privrede Srbije, kao i da iskustva iz privatnog sektora mogu da se iskoriste na pravi način za uvođenje korporativnog upravljanja u javnom sektoru.

Korporativno upravljanje je skup pravila i ponašanja koja određuju kako se upravlja privrednim društvima i kako se ona kontrolišu.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

opste...

Bez profesionalizacije i korporativnosti javnih preduzeca..Njihov rad ce biti i dalje balast u Srbiji..Za sve se mora odgovarati i tako se poboljsati i kvaliteti odgovornosti kod donosenja odluka o znacaju za sve gradjane ili od opsteg znacaja!Da ne bude kao sada,da za sve greske placaju gradjani a da Direktori tih preduzeca, ostaju gde jesu pa jos na kraju godine i dele neke bonuse...Tom pod hitno treba da dodje kraj! Da ne bi nam bilo u drustvu, po onoj narodnoj...Radio, ne radio, svira ti radio...

special image