• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF potvrdio, podržaće Srbiju parama i savetom

Izvor MONDO/Agencije

Međunarodni monetarni fond (MMF) je spreman da podrži Srbiju putem finansijskog aranžmana i konsultacija, kako bi joj pomogao u smanjenju duga na srednji rok, izjavio je predstavnik za Centralnu i Istočnu Evropu, Džejms Roaf.

"Spremni smo da podržimo srpske vlasti na način koji njima bude odgovarao. Ukoliko žele savet, možemo im dati savet, a ukoliko žele finansijski aranžman, možemo zajedno raditi na tome", izjavio je Roaf za Rojters.

Prema njegovim rečima, ekonomski rast u regionu bi naredne godine trebalo da bude veći, ali su i dalje prisutni značajni rizici, uključujući i one koji proističu iz smanjenja zaduženosti banaka u Zapadnoj Evropi.

"Procenjujemo da će gotovo sve zemlje u regionu ostvariti veći rast naredne godine, zahvaljujući oporavku u zapadnoj Evropi", zaključio je Roaf.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas, prilikom predstavljanja paketa ekonomskih mera na sednici vlade, da će te mere podržati Međunarodni moneterni fond.

"Zahvaljući njima i odgovornosti koju je vlada Srbije pokazala spemnošću da te mere sprovede, MMF je ponudio Srbiji ono što se zemljama poput naše ne nudi - podršku pod najpovoljnijim finansijskim uslovima", rekao je Vučić.

MMF je pozitivno danas ocenio predložene mere Vlade Srbije za smanjenje subvencija i plata u javnom sektoru, kao i za bolju naplatu poreza.

Puna primena mera za srukturne reforme i stabilizaciju javnih finansija Srbije od početka 2014. biće značajan korak u dobrom smeru i signal rešenosti srpskih vlasti da se izbore sa ekonomskim problemima, navodi se u saopštenju nakon posete Misije MMF-a Srbiji od 1. do 7. oktobra.

MMF upozorava da će istovrememo biti potrebno da se donesu i primene dodatne sveobuhvane i dugotrajne mere da bi se zaustavio rast i počelo smanjenje javnog duga Srbije u narednim godinama.

"U tom smislu, dostupnost koncesionog finansiranja trebalo bi iskoristiti u punoj meri da bi se smanjili troškovi otplate dugova", navodi se u saopštenju.

Ističe se i da su vlasti u Srbiji prepoznale kao hitne prioriteta ambicizonu fiskalna konsolidacija i struktrne reforme za preokretanje trenda povećanja javnog duga i negovanje održivog rasta i da set predloženih mera ima za cilj da postavi javne finansije na održivu osnovu.

MMF je ocenio da je ekonomska sitacije u Srbiji i dalje "krhka" i da se u 2013. godini očekuje skroman rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 1,5 procenata, što je nešto niže od oktobarske procene o "Ekonomskim izgledima u svetu".

Privredni rast Srbije u 2013. godini podržaće oporavak poljoprivredne proizvodnje i veći izvoz automobila i drugih proizvoda, navodi se u saopštenju ali se dodaje da su slabljenje privatne kreditne aktivnosti i pad domaće tražnje usporili ekonomski oporavak.

Prema oceni MMF-a, deficit konsolidovanog budžeta Srbije biće 7,5 odsto BDP-a u 2013. godini.

"Inflacija bi trebalo da se smanjuje i vrati u okvir koji planira Narodna banka Srbije (između 2,5 i 5,5 odsto), ali stopa nezaposlenosti od oko 25 odsto se ne smanjuje i ostaje značajan socijalni problem", navodi MMF.

Kako ističe MMF, sveobuhvatne strukturne refome trebalo bi da podiže fiskalno prilagođavanje, a potrebni su i koraci za poboljšanje poslovne klime i smanjenje državnog uticaja u ekonomiji da bi se poboljšao priliv investicija, rast privatnog sektora i zapošljavanje.

Misija MMF-a, predvođena Zuzanom Murgaosovom, juče je završila sedmodnevnu posetu Srbiji, a o razgovorima misije i srpskih zvaničnika o najnovijim makroekonomskim kretanjima, programu reformi, kao i aktivnostima na pripremima budžeta Srbije za 2014. i dugoročnoj fiskalnoj strategiji, beogradska kancelarija MMF-a danas će se oglasiti saopštenjem.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Neka, hvala

Jel neko ima konstruktivnu ideju kako da se oslobodimo ovog ropstva ,,u rukavicama,,

K.F.

Kud oni prođu- tu trava ne raste. Stručnjaci su da od siromašnih država naprave još siromašnije, to je MMF-u svrha postojanja, i još da stvore privid da im pomažu. Majstori su da prevedu ljude žedne preko vode, pa još da im ti nesrećnici, kao večiti dužnici, doveka plaćuju tu đavolsku "uslugu".

special image