"Nova procena mineralnih resursa na Projektu zlata Timok, po nalazu nezavisne rudarske konsultantske kuće AMC iz Velike Britanije, u višoj klasi indiciranih resursa, iznosi ukupno 72 tone zlata", rekao je na 45. međunarodnoj konferenciji o rudarstvu i metalurgiji, menadžer istraživanja kompanije DŽastin van der Torn.

On je objasnio da prelaz u višu klasifikaciju resursa ukazuje na "veću sigurnost projekta", i da sada mogu početi sa detaljnom ekonomskom procenom projekta, kako bi utvrdili na koji način može biti potencijalno transformisan u rudnik.

Kompanija Avala risorsiz objašnjava da se prvobitna procenjena količina zlata značajno ne menja, ali da zato demonstrira "kontinuitet mineralizacije zlata na istraživačkim područjima".

"Čak 95 procenata prvobitne procene resursa na istražnom polju Bigar hil prelazi sa pretpostavljenih u višu klasu indiciranih resursa, dok u susednom Korkanu prelazi sa 75 procenata", naglasio je menadžer istraživanja kompanije.

Prema njegovim rečima, utvrđeno je i novo istraživačko područje sa polimetaličnom mineralizacijom, nazvano Korkan istok, koje tek treba proći kroz klasifikaciju.

"Kao najveća istraživačka kompanija, i imajući u vidu da smo u proteklih osam godina u ovaj projekat investirali preko 100 miliona dolara, veoma nam je drago da projekat pokazuje ovakve pozitivne rezultate i da nastavlja da se kreće uzlaznom linijom", rekao je Van der Torn.