• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ilić: Građevinci iz Kraljeva naduvavaju cene

Izvor MONDO/Agencije

Ministar građevinarstva Velimir Ilić tvrdi da su kraljevački građevinari mnogo puta u toku radova povećavali cene, i da to Vlada Srbije više neće tolerisati i neće im platiti.

Ilić je danas u Kraljevu naveo i primer izgradnje nove Hale sportova, gde se cena sa prvobitnih 640 miliona dinara popela na preko milijardu dinara.

"Mi imamo u Kraljevu građevinare sa kojima više nećemo raditi, jer su navikli na jedan sistem rada koji Vlada i ministarstvo više neće tolerisati. Nadzorni organi moraju da povedu računa, kako se i šta radi", rekao je Ilić.

On je zapitao kako je moguće da se sportska Hala ugovori za 640 miliona dinara, a sada treba milijardu i sto miliona da se ona završi.

Ilić je naglasio da ti izvođači prave teška krivična dela, jer oni fiktivno konkurišu sa cenama, zato što imaju političku podršku, a onda bez aneksa ugovora i bez ičega, cene porastu duplo, uz blagoslov nadzornih organa.

Pare samo za kompletne projekte

Projekat izgradnje novog naselja u Dositejevoj ulici u Kraljevu, oštećenog u zemljotresu pre tri godine, neće ući u plan finansiranja iz budžeta ove godine, jer ministar finansija traži finalizaciju projekata preko 90 odsto, rekao je ministar Ilić. Iz Ministarstva finansija, kako je rekao, stigao je dopis da će iz budžeta biti realizovani samo projekti koji imaju predatu kompletnu dokumentaciju. "Vlada ne može da prihvati projekte koji nisu do kraja definisani. Ne može se reći dajte nam pare, lako ćemo, plaćajte kredit i kamate a mi ćemo graditi, a recimo nismo potpisali ugovore sa stanarima. Svaki stanar mora da zna šta dobija u novom objektu, jer ako uđemo u sudske sporove sa stanarima od toga nema ništa", kaže Ilić. Dvanaest zgrada u Dositejevoj ulici je teško oštećeno u zemljotresu, a njihovi stanari posle tri godine i dalje žive u krajnje lošim uslovima.

Ministar je, prilikom posete gradilištu projekta stambenog stanovanja u naselju Ribnica u Kraljevu, rekao da je iz budžeta Ministarstva građevinarstva i urbanizma, obezbeđeno je 15 miliona dinara, uz uslov da grad Kraljevo obezbedi isto toliko sredstava.

Ovaj projekat podrazumeva izgradnju objekta sa šest stanova namenjenih socijalnom stanovanju koji će biti namenjeni izdavanju i poslovnog prostora u vlasništvu Grada Kraljeva.

Nakon pripremljene projektne dokumentacije sredinom ove godine raspisana je javna nabavka na osnovu koje je, kao najpovoljnija, odabrana ponuda građevinskog privrednog društva Banković iz Vlasotinca. Rok za završetak objekta je 210 dana od početka radova.

Inače, u vezi zemljotresa u Kraljevu, direktor Direkcije za obnovu i razvoj Kolubarskog okruga pogođenog zemljotresom 1998. godine Aleksandar Davidović podneo je ostavku, javili su danas lokalni mediji.

Davidović je ostavku podneo Savetu direkcije, koji će se o tome izjašnjavati u narednoj nedelji, a u Direkciji kažu da je Davidović na godišnjem odmoru.

Davidović je kao kadar Nove Srbije (NS) na to mesto postavljen pre gotovo godinu dana u situaciji kada je Vlada Srbije najavila gašenje direkcije za sanaciju posledica zemljotresa i eventualno osnivanje Agencije za socijalno stanovanje.

Do danas, međutim, Direkcija nije ugašena, a Agencija nije formirana, pa su zaposleni bez plata od maja.

Od ranije obećanih 25 miliona dinara iz republičkog budžeta u Direkciju je stiglo tek toliko da se pokriju dugovi za struju, vodu i telefone, ali ne i za redovnu isplatu zarada zaposlenih.

Novca nema ni za vraćanje ranijih dugova izvođačima za radove na izgradnji malobrojnih objekata u prethodnoj godini, oštećenih u zemljotresu na području Mionice 1998. godine.

Nastavak obnove objekata je zbog toga zaustavljen, a prema ranije objavljenim podacima za 14 godina obnovljeno je 5.000 objekata, dok se još 3.000 kuća nalazi na spisku za sanaciju. Za oko 1.200 objekata obnova je neophodna.

Procenjuje se da je za sanaciju najugroženijih objekata neophodno oko dve milijarde dinara, a u 2012. godini urađeno je samo 20 stambenih objekata u šest opština Kolubarskog okruga.

Razorni zemljotres pogodio je Kolubarski okrug 30. septembra 1998. i 30. aprila 1999, a epicentar je bio u opštinama Mionica i Ljig.

Prema saznanjima lokalnih medija, Aleksandar Davidović je podneo ostavku i na mesto predsednika Gradskog odbora Nove Srbije u Valjevu.

Davidović se danas nije javljao na novinarske pozive.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Em

Neko duva cene, a neko promile.

special image