• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tabaković: U bankama pare potpuno sigurne

Izvor Tanjug

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković izjavila je da je država rešena da u potpunosti osigura ulaganja i da su namirene i štediše ugašenih banaka - Agrobanke, Razvojne banke Vojvodine i Privredne banke Beograd.

"Obezbedili smo deponente sve tri banke koje su u proteklom periodu ugašene, što govori i o rešenosti države da u potpunosti osigura ulaganja. Na to ukazuje i činjenica da će uskoro biti formiran komitet za finansijsku stabilnost, u koji će osim NBS i Ministarstva finansija biti uključeni i Agencija za osiguranje depozita i Komisija za hartije od vrednosti", rekla je Tabaković za "Novosti".

List podseća da je Agencija za osiguranje depozita državna institucija osnovana pre sedam godina da bi zaštitila štediše u slučaju propasti banaka. Svi depoziti do 50.000 evra su osigurani, ali su u slučaju Agrobanke, Razvojne banke Vojvodine i Privredne banke Beograd namirene i štediše koje nisu bile osigurane.

U sva tri slučaja u kojima je NBS bankama oduzela dozvole za rad, primenjena je ista strateška odluka da se obezbede svi deponenti i poverioci, a u cilju zaštite finansijske stabilnosti, objasnila je Tabaković.

Za ovu svrhu opredeljena su značajna sredstva kako iz Fonda za osiguranje depozita, tako i po osnovu bespovratne finansijske podrške Republike Srbije.

Činjenica je da je, kako kaže guverner NBS, Agencija za osiguranje depozita podnela u značajnoj meri teret saniranja posledica lošeg poslovanja tri državne banke, ali time nije narušen kredibilitet ove institucije, koja je i dalje spremna da odgovori svojim obavezama za stabilnost finansijskog sistema.

Iako se ne radi o sistemski značajnim bankama, trošak obezbeđenja njihovih deponenata i poverilaca bio je značajan, ali bi on bio još veći, imajući u vidu direktne i indirektne troškove, u slučaju da su isplaćivani samo garantovani depoziti, istakla je Tabaković.

Uz to, navela je ona, suočili bismo se i sa padom poverenja deponenata i poverilaca u bankarski sektor, što bi i dobre banke stavilo u situaciju da snose nepotrebne troškove i rizike.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image