• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za isplatu radnika država spremila 20 milijardi

Izvor Tanjug

Budžetom Ministarstva privrede za sledeću godinu predviđeno je 20 milijardi dinara za tranzicioni fond za isplatu zaostalih minimalnih plata, povezivanje staža i isplatu otpremnina radnika preduzeća u restrukturisanju.

"Ta sredstva su dovoljna da izbegnemo svaki socijalni udar i nema govora o tome da  će se loš rad ljudi koji su  rukovodili tim preduzećima prevaliti preko leđa radnika", rekao je savetnik ministra privrede Aleksandar Stevanović Tanjugu.

Radnici će dobijati odmah novac, dok će država sačekati da bude rešena sudbina tih preduzeća, odnosno da deo tih sredstava biće vraćen u budžet nakon što se završi privatizacija, objasnio je on.

GARANTNI I INVESTICIONI FOND

Predviđeno je budžetom ovog ministarstva, dodao je, još 16 milijardi dinara - deo za Garantni fond, a deo za Investicioni fond.

Garantni fond bi trebalo da radi na izdavanju garancija privatnim firmama, kada traže kredite od poslovnih banaka.

"Na osnovu grancije koja bi pokrivala 25 do 75 odsto rizika, svim firmama u Srbiji bilo bi omogućeno da se pod jednakim uslovima mogu obratiti komercijanim bankama i da krediti koje dobiju budu po značajno nižim kamatnim stopama nego do sada", rekao je Sevanović.

To je, ocenio je, velika razlika u odnosu na pristup gde država daje direktno novac i kada taj novac mogu dobiti samo odabrani - sada je taj novac raspoloživ svima.

Za mala i srednja preduzeća, kako je objasnio, predviđen je Investicioni fond, gde bi država dala manjinsko učešće.

Na taj način država bi, prema rečima Stevanovića, privukla strane investitore, koji bi otvorili fond za finansiranje inovativnih projekata malih i srednjih preduzeća, na način koji nije tipičan za bankarski sektor, što je instrument koji Srbiji godinama nedostaje.

"Za razliku od dosadašnjih pristupa, država ne bi davala pare, nego bi poverila svoj novac na upravljanje privatnom fondu, jer je to najbolji način da novac građana Srbije ostane sačuvan", rekao je Stevanović,

U oba ova slučaja najvažnije je, kako navodi, to što je obezbeđen povraćaj sredstava, "za razliku od nekih dosadašnjih sistema gde su rezultati bili potupno poražavajući".

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image