• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog sive ekonomije budžet "kratak" tri milijarde

Izvor Beta

Država Srbija zbog ilegalnog prometa gubi čak tri milijarde evra godišnje samo po osnovu neplaćanja poreza i doprinosa, a udeo sive ekonomije je za 15 odsto veći nego u zemljama regiona.

Nelegalna, siva ekonomija godišnje odnosi trećinu bruto-domaćeg proizvoda (BDP) Srbije, a prema procenama analitičara, zemlji je potrebno tri do pet godina da njen nivo svede bar na stepen koji postoji u regionu, izjavio je Milivoje Armuš, predsednik Zajednice opštih udruženja preduzetnika Privredne komore Beograda (PKB).

Da bi se u Srbiji siva ekonomija svela na nivo koji postoji u Evropskoj uniji, potrebno je 10 godina, rekao je Armuš na okruglom stolu "Siva ekonomija- glavna prepreka u poslovanju sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetništva", u organizaciji PKB.

Pojedine studije pokazuju da čak 28 odsto preduzeća u Srbiji radi nelegalno, i to najviše u građevinarstvu (43 odsto), poljoprivredi (34 odsto) i ugostiteljstvu i saobraćaju (33 odsto), naveo je on.

U ovim tokovima angažovano je više od pola miliona ljudi, a siva ekonomija pored umanjenja državnih prihoda, smanjuje i legalnu zaposlenost, a kontrola zdravstvene ispravnosti proizvoda koji se prodaju u toj zoni, kako kaže, praktično i ne postoji.

U nelegalnom prometu najviše je robe koja se najčešće koriste, poput hrane, obuće i nekih hemijskih proizvoda, napomenuo je Armuš.

Prema njegovom mišljenju, u borbi protiv sive ekonomije i smanjenja njenog obima ključno je donošenje Zakona o sprečavanju obavljanja nelegalne delatnosti.

Savetnik ministra privrede, Dušan Pavlović, kazao je da su dve sistemske mere za koje se to ministarstvo zalaže smanjenje poreskog opterećenja i doprinosa po radniku, kao i izmene Zakona o radu, koje bi poslodavcu dale veću slobodu da otpušta, ali i zapošljava radnike.

Bez tih mera, poslodavcima preostaje ili da ne zapošljavaju nove radnike ili da ih angažuju na crno, rekao je Pavlović.

Pomoćnik direktora Uprave carina, Ognjen Pantelić, naveo je primer kompanije Mercedes benc koja se Upravi obratila tražeći pomoć, jer gubi 10 miliona evra na uvoz njihove robe u Srbiju preko neovlašćenih distributera, kao i zbog uvoza falš delova.

Problem je rešen tako što su carinici prošli obuku kako bi mogli da prepoznaju koja roba nije originalna, dodao je on.

Pantelić je kazao da Uprava i u okviru svoje službe vodi računa o sprečavanju korupcije i vraćanju integriteta carinske službe, pa je tako u tri akcije uhapšeno po 15 do 20 carinika koji nisu poštovali zakon.

Sekretar za privredu Grda Beograda, Aleksandar Milošević, smatra da deo nadležnosti, kada je reč o trgovini i turizmu, treba preneti na lokalni nivo, jer oni imaju više kapaciteta za rešavanje problema.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image