• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

USAID: Poslovni ambijent tek malo bolji

Izvor Tanjug

Poslovno okruženje u Srbiji neznatno je poboljšano tokom 2013. godine, ali birokratija i kamate i dalje guše privredu, rezultati su Treće godišnje ankete USAID u Srbiji.

Izveštaj, koji je predstavljen u Privrednoj komori Srbije a u kome je anketirano 1000 preduzeća, pokazuje da je došlo do smanjenja korupcije, kao i da je unapređen inspekcijski nadzor.

Ministar privrede Saša Radulović rekao je da je nova ekonomska politika Vlade fokusirana na domaću privredu, bez obzira na to ko je vlasnik preduzeća.

"Strani investitori su izuzetno važni za Srbiju, ali je najbolji način za njihovo privlačenje stvaranje dobrih uslova za domaći biznis", rekao je Radulović.

On je istakao da uloga države nije to da otvara nova radna mesta i investira, nego da stori uslove za to.

Ministar je naglasio da se vlada uhvatila u koštac sa rešavanjem problema koji su posledica vođenja katastrofalne ekonomske politike u poslednjih deset godina i dodao da je donošenje novih zakona o radu i o planiranju i izgradnji ključno za stvaranje povoljnog poslovnog okruženja.

Američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi ukazao je, predstavljajući izveštaj s rezultatima, na pozitivne pomake među koje je uvrstio podatak da je 46 odsto ispitanika navelo da im korupcija ove godine nije uticala na poslovanje, u poređenju sa 26 procenata prošle godine.

Kirbi je, međutim, napomenuo da 54 odsto privrednika i dalje navodi korupciju kao problem.

Prema njegovim rečima, rezultati ankete pokazuju da se privreda u Srbiji, uprkos poboljšanjima, i dalje suočava s problemima u raznim oblastima, kao što su glomazna birokratija, visoki porezi na plate, inflacija, nestabilnost deviznog kursa, neefikasno sudstvo, problemi s dozvolama za gradnju....

Ambasador SAD je izrazio nadu da će Vlada Srbije i ovaj put uzeti u obzir rezultate ankete kao prethodnih godina i doneti mere u brojnim oblastima, kao što je već učinila nedavno donošenjem nacrta zakona o planiranju i izgradnji, o radu i o privatizaciji.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image