• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vučković: Biće nam dobro, ali prvo mora biti gore

Izvor Tanjug

U 2014. je potrebno povući poteze za rešavanje problema da bi se od 2015. video boljitak. "Biće nam bolje, nakon što nam bude gore", kaže član Fiskalnog saveta Vladimir Vućković.

Član Fiskalnog saveta i profesor Fakulteta za međunarodnu ekonomiju Vladimir Vučković izjavio je danas da je vlada na kraju godine pred velikim ispitom da li je spremna da uđe u reforme i da će sve biti uzaludno, ukoliko se hitno ne uvede red u rad javnih preduzeća.

On je ukazao na visok najširi deficit države od 7,1 odsto, odnosno od 285 milijardi dinara, koji povećava javni dug, ocenivši da je trebalo da deficit bude manji i da se uštedi bar još 30-40-ak milijardi dinara.

Vučković smatra da će "stezanje kaiša pogoditi neke građane", ali da je situacija ozbiljna, zbog čega su u Fiskalnom savetu smatrali da je, kada je reč o solidarnom porezu na primanja u javnom sektoru iznad 60.000 dinara, trebalo krenuti od niže granice.

Prema njegovim rečima, trebalo je oporezovati plate od 40.000 ili 45.000 dinara, s tim što bi se, na primer, na platu od 45.000, uzeo porez od 10 odsto samo na 5.000 dinara, odnosno 500 dinara.

Računice pokazuju da će i penzije najverovatnije morati da budu zahvaćene sličnim nepopularnim merama, što nije isključeno u 2014 godini, rekao je Vučković.

"Na jednoj strani se štedi, imamo i povećanje PDV-a i solidarni porez, a sa druge strane, to je kap u moru za gubitke koje imamo za javna preduzeća i banke", rekao je Vučković.

On je ocenio da najveći ispit predstavljaju javna preduzeća na čelu sa Srbijagasom, za koji do polovine naredne godine mora da se nađe model da samostalno živi bez pomoći države.

Govoreći o zaposlenima u javnim preduzećima i administraciji kojih na svim nivoima ima 750.000, on je podsetio da je, prema ranijim procenama Svetske banke, 30.000 u javnom sektoru višak i da, ukoliko se želi zdrava privreda, javni sektor mora da se svede i bude racionalniji.

Međutim, ne bi bilo dobro "seći preko kolena" i smanjiti u svim državnim organima, na primer, za 10 odsto broj zaposlenih, nego bi trebalo obaviti analize, jer ima delova javnog sektora i stručnih službi, gde ima manjka zaposlenih, smatra Vučković.

On je ocenio da je osnovna ideja zakona o radu dobra, jer je potrebno fleksibilnije tržište rada, lakše otpuštanje i lakše zapošljavanje.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image