• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dogodine bez posla više od 100.000 radnika?

Izvor Tanjug

Naredne godine bez posla bi moglo da ostane između 100.000 i 150.000 radnika u Srbiji, kaže predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić.

"Otpuštanja će biti ogromna, u 2014. biće desetkovanja radne snage u Srbiji, pre svega u preduzećima u restrukturiranju gde će broj zaposlenih biti prepolovljen. Ako ih je sada između 50.000 i 60.000, samo po tom osnovu 30.000 ljudi ostaće bez posla", rekla je Savić Tanjugu.

Prema njenim rečima, i povećanje PDV-a na osnovne životne namirnice, IT opremu moglo bez posla da ostavi još oko 10.000 ljudi.

Savić, koja je i poslanik u Skupštini Srbije, kazala je da je neminovno da će privatni sektor pristupiti masovnom otpuštanju.

Govoreći o Zakonu o radu Savić je rekla da trenutno "ne postoji atmosfera u kojoj se može doneti taj zakon, ali tako da bude delimično i po meri poslodavaca, ali velikim delom i po meri radnika".

"Mislim da Zakon o radu neće usvojiti ovaj saziv parlamenta i da će uskoro biti raspisani izbori. Govoriti afirmativno za zakon sada nije interes nijedne politicke partije i on sada neće doći u skupštinu. Verovatno će biti raspisani izbori i po konstitusanju nove vlade, vrlo brzo će doći u skupštinu ovakav kakav jeste, a potom će biti i izglasan", rekla je Savić.

Ona je podsetila da je juče na posebnoj skupštinskoj sednici na kojoj su narodni poslanici postavljali pitanja članovima vlade predložila neke od načina rešavanja problema socijalnog dijaloga, a da su neki od njih da se u predlogu zakona kao cenzus za reprezentativnost sindikata uvede obaveza da bude 50.000 članova.

"Takođe sam predložila da svi koji učestvuju u radu Socijalno ekonomskog saveta i primaju zaradu da se odreknu tih para jer je neophodno da se sindikalni funkcioneri solidarišu sa zaposlenima", navela je Savić ukazujući da je na takvu ideju premijer Ivica Dačić pozitivno reagovao.

Ona je navela podatak da oko 300.000 radnika u Srbiji prima minimalnu, a isto toliko njih neredovnu zaradu.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

zaposlena

ako vas čuje vučić, tj statisičari, dobićete otkaz!

special image