• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Projekat "Teslagrad" u četvrtak pred Vladom Srbije

Izvor Tanjug

Predstavnici "Srpskog Instituta" u Vašingtonu i "Instituta Babson global" iz Bostona, razgovaraće u četvrtak sa Vladom Srbije o mogućnostima za stvaranje "Teslagrada".

Radi se o specijalnoj ekonomskoj zoni koja je neophodna da bi se privukli investitori i ubrzao ekonomski razvoj Srbije, rekla je predsednica tog Instituta Danijela Sremac.

"Mi smo tu da bismo dobili saglasnost - pismo podrške od vlade kako bismo mogli da počnemo da tražimo investitore. Smatramo da bi to bila veoma uspešna zona", izjavila je Tanjugu Sremac, inače rođena Beograđanka koja u SAD živi od devete godine.

Kako je objasnila, "Teslagrad" bi trebalo da predstavlja novu ekonomsku zonu, koja bi bila izgrađena van Beograda, na površini od 10 do 20 kvadratnih kilometara.

"Naš cilj je da pomognemo popravljanju imidža Srbije, poboljšanju odnosa sa Amerikom, ali najviše u ekonomskom smeru. Ti ciljevi su se složili sa ciljevima "Babson Globala", američkog instituta koji širom sveta traži zemlje koje su potencijalno dobre da sa naprave takve zone koje omogućavaju sasvim drugi regulatorni okvir koji investitori traže da bi došli da investiraju", izjavila je Sremac.

Prema njenim rečima, investitori "ne traže da im se plati niti da im se smanje tarife", ali traže da regulatorni okvir bude sasvim otvoren i takav da bi oni mogli da napreduju.

"Investitori širom sveta imaju veliki kapital, ali ne znaju gde da investiraju. Srbija bi sa zonom Teslagrad bila prva na Balkanu koja bi mogla da napravi nešto kao Hongkong, Dubai, gde bi privrednici i investitori, domaći i strani, imali garanciju da će njihova ideja biti profitabina i uspešna. To je suština ideje", podvukla je ona.

Sremac nije mogla da precizira koliko bi koštala izgradnja Teslagrada, ali je istakla da bi profit godišnje iznosio 10 -12 milijardi dolara, u čemu bi udeo imala i srpska vlada.

"Srbija ima veliku prednost što još nije u EU, jer je sada mnogo lakše primeniti ovu zonu u Srbiji, ali bi već po ulasku u EU ta zona bila prihvaćena kao što je London prihvaćen i po svojim zakonima se razlikuje od zakona EU. Pored toga, prednost Srbije je što ima i školovane radnike", kazala je Sremac.

Sremac je navela da bi zona ponela ime po jednom od naših najslavnijih naučnika jer je, kako je rekla, "Tesla bio čovek inovacija".

"Teslagrad bi na neki način dozvolio našim ljudima, pre svega mladima koji imaju fantastične ideje, da ih realizuju unutar Srbije i da ne moraju da odlaze u inostranstvo".

"Moj lični san je da se i ljudi iz dijaspore vrate u Srbiju, rade u Srbiji i pomognu Srbiji da se ekonomski razvija", naglasila je Sremac.

"Babson global" je, kako se navodi na njihovoj web prezentaciji, organizacija u okviru Babson koledža u Bostonu, koja sprovodi projekat "Enterprise cities" - projekat uspostavljanja slobodnih trgovinskih zona, sličnih Hongkongu

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ratko

Dijaspora je nasa jedina i prava sansa za bolje sutra

Dragan

Avioni, kamioni, gradovi na vodi. IZBORI 2014...

special image