• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinkić: Bez reformi, prete bankrot ili protesti

Izvor Tanjug

Srbija može da doživi "bosanski" ili "grčki scenario" ukoliko se odmah ne pristupi reformama, i to kombinovanjem više mera, izjavio je danas predsednik URS Mlađan Dinkić.

On je istakao da do kraja godine treba prevremeno otplatiti skupe kredite, i to uzimanjem jeftinijeg zajma poput onog iz Emirata, i prodajom dela državne imovine koja se neproduktivno koristi.

Prevremenim razduživanjem bi se na kamatama godišnje uštedelo 500 miliona evra, kazao je Dinkić na okruglom stolu "Ekonomska politika Srbije" u organizaciji nedeljnika NIN.

"Takvu uštedu ne možete napraviti kroz povećanje poreza i zamrzavanje plata i penzija", ocenio je Dinkić i dodao da se moraju iskombinovati obe mere - uzimanje jeftinog kredita za otplatu skupog i prihod od privatizacije, jer jedna nije dovoljna.

On nije želeo da kaže koje bi javno preduzeće moglo da bude predmet privatizacije, dodajući da država mora da vidi koja imovina ne daje efekte i da li od nekog preduzeća imaju korist građani i budžet.

"Vlada treba konsenzusom da odluči o tome... ima nekoliko preduzeća koji mogu da budu kandidati", naveo je Dinkić.

Dinkić, koji je zamenik predsednika Komiteta za saradnju sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kazao je da će povoljan kredit iz UAE od tri milijarde evra stići, "ali ne ođednom, nego u tranšama".

Jedan deo tih sredstava će biti namenjen za prevremeno razduživanje, a drugi za javne radove u građevinarstvu i privredu, objasnio je Dinkić.

Prema rečima Dinkića, kako bi došlo do rasta zaposlenosti, plata i penzija, neophodno je podsticati dodatne investicije, javne radove i prerano se razdužiti, inače će nam stalno "visiti mač bankrota".

"Ako se sve ovo ne uradi, koliko god da mandata dobije neka politička partija  na ovim izborima, može da nam se desi bosanski ili grčki scenario", upozorio je Dinkić.

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Predrag 67

Ti nas reformišeš već 13god , a država je bankrotirala, samo nema protesta!

Necu !!!

Najgori ministar finansija u istoriji Srbije kao da je otkrio toplu vodu odjednom zna sta je potrebno za preporod a dok je bio u fotelji uspeo je da nas zaduzi nevidjeno.

janne

A sve probleme treba resavati na vreme...da ne bude kasno.

special image