• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sindikati popuštaju: "Kraće" otpremnine, duži rad

Izvor MONDO/Agencije

Reprezentativni sindikati će pristati da se otpremnine isplaćuju samo za vreme provedeno kod poslednjeg poslodavca a rad na određeno produđi do dve godine.

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i član radne grupe za pregovore sa poslodavcima i Vladom, Zoran Mihajlović,  je novinarima rekao da SSSS i Ujedinjeni granski sindikati (UGS) "Nezavisnost" pristaju i na to da rad na određeno vreme bude u izmenama Zakona o radu povećan sa jedne na dve godine, uz određene uslove, kao i da minimalna zarada bude obračunavana jednom godišnje, a ne kao do sada dva puta.

Mihajlović, koji je član Radne grupe za izmene Zakona o radu, rekao je da će predstavnici dva preprezentativna sindikata na sutrašnjem sastanku Radne grupe izmeti predlog konačnog teksta, odnosno kako oni vide taj zakon koji reguliše radno pravo.

"Sindikati imaju predloge konačnog teksta, onako kako ga mi vidimo za svih pet poglavlja i što se tiče nas mi već sutra to možemo da završimo. Videćemo šta poslodavci predlažu i onda da dobijemo od Ministarstva rada konačne predloge, a očekujem da za nekoliko dana to možemo da završimo", kazao je Mihajlović.

Govoreći o tome šta predlažu sindikati, on je precizirao da su oni predložili da rad na određeno vreme traje dve godine, ali da se nađe mehanizam da u svim firmama koje imaju kontinuitet u radu, rad na određeno vreme bude ograničen na 20 odsto od ukupnog broja zaposlenih.

Što se tiče otpremnina, sindikati se slažu da ona treba da bude isplaćivana za godine staža provedene kod poslednjeg poslodavca, ali da to ne bude trećina od osnovne zarade za sve godine radnog staža, već da to bude trećina od njegove prosečne zarade.

Kaznene odredbe za davanje otkaza radnicima mogu se definisati Poslovnikom o radu, dodao je Mihajlović, a kad je u pitanju minimalna zarada sindikati su dali predlog da to bude bruto zarada, odnosno uplaćeni porezi i doprinosi i da to iznosi najmanje 70 odsto od minimalne potrošačke korpe, kao i da se utvrđuje jednom godišnje.

Sindikati smatraju da bi minimalna cena rada trebalo da iznosi najmanje 130 dinara po satu, odnosno 22.300 dinara mesečno, što je oko 2.000 dinara više nego sada.

Kako je kazao Mihajlović, ne bi smelo da se dozvoli da ta minimalna zarada postane praksa već da važi samo u slučajevima kad neko preduzeće ima problem u poslovanju.

Sindikati, kako kaže, ne žele da razgovaraju u vezi sa proširenim dejstvom kolektivnog ugovora, jer se protive njegovom ukidanju.

"Ako se ukine prošireno dejstvo kolektivnog ugovora izgubićemo socijalni dijalog i to je nešto što ne možemo da prihvatimo", kazao je Mihajlović.

Na prošlom sastanku Radne grupe bilo je reči o radu na određeno vreme, a dotaknuta su i pitanja u vezi sa načinom isplate otpremnina.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

iksoks

Ok popustaju, a sta dobijaju za uzvrat??? Posto u svim normalnim zemljama sindikati kada nesto daju uvek traze neke druge povlastice. A ovo za minimalnu zaradu je smesno. Pa ni do sada se nisu sastajali 2 puta godisnje, iako bi morali.A tek kada odrede minimalac za prvi deo godine negde u aprilu pa kazu ovo je za period april-decembar(pa zaborave da poslodavci onda treba da isplate taj visak i za prva tri meseca), kakav crni decembar, pa za period jul-decembar bi trebalo opet da se pregovara. A u ovom trenutku minimalac miruje jos od 01.04.2012.(prakticno 2 godine). A kao treba da se sastaju 2 puta godisnje.n A sto se ne pokrene pitanje o opstem kolektivnom ugovoru koji je prestao da vazi pre 3 godine(kojim su bili zasticeni svi koji nemaju potpisane kol. ugov.). Kao i prica o regresu i toplom obroku(za koje nisu odredjene minimalne vrednosti, pa vecina poslodavaca isplacuje po 100 din. za mesec dana)...........

Komunisticki sindikat

Zasto popusta sindikat? Zato sto nijedan sindikat u Srbiji nema strajkacki fond. Zato sto 1% plate odlazi na sve drugo samo ne za radnike!

ssss

a jubilarne nagrade u preduzecima , hoce to ostati ? realno to treba da ostane da ljudi koji rade 20,30 godina u jednom preduzecu dobiju cast za sluzenje firmi .

special image