• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novac iz UAE za politiku nove vlade

Izvor MONDO/Agencije

Ministar finansija Lazar Krstić kaže da će novac od kredita iz Ujedinjenih Arapskih Emirata biti upotrebljen da bi se sprovodila politika koja će biti definisana rebalansom državnog budžeta posle izbora i formiranja nove Vlade Srbije.

"To će sa jedne strane biti odgovorna politika i mnogo agresivnija borba protiv sive ekonomije, ali će takođe uključivati i ekonomsku politiku na jedan drugačiji način tako da će deo ovih para biti upotrebljen i za to", kazao je Krstić u uključenju Radio-televizije Srbije iz Abu Dabija.

On je dodao da ta ekonomska politika podrazumeva stimulisanje privrede bilo kroz subvencionisanje kamate za kredite, bilo kroz direktne stimulanse za velike domaće ili strane investicije.

"O tome ćemo mnogo više govoriti posle izbora", rekao je Krstić.

Upitan kada će biti odobren najavljen kredit iz UAE od još dve milijarde dolara, Krstić je naveo kredit UAE nije značajan samo zbog ušteda koje se ostvaruju u budžetu već i zbog toga što potvrđuje kredibilitet da Srbija čini ono što obećava.

"Ovaj kredit na neki način nije samo poklon nego i znak vere u srpsku ekonomiju i oporavak naše privrede i pokazuje dubinu saradnje sa UAE, pokazuju da ta saradnja ide pravim tokom i odgovarajućom dinamikom i u skladu sa tim će se govoriti o nekim sledećim tranšama na ovakav ili sličan način u budućnosti", kazao je Krstić.

Ministar finansija Srbije Lazar Krstić i predsednik sekretarijata za finansije Abu Dabija Hamad el Hur el Suvaidi potpisali su ranije danas u Abu Dabiju ugovor o kreditu od milijardu dolara UAE za budžet Srbije.

Krstić je rekao da će povlačenje novca biti u jednoj tranši, kada se za to stvore zakonski uslovi, odnosno kad zakon ratifikuje Skupština Srbije posle izbora, početkom drugog kvartala 2014. godine.

Prema njegovim rečima, nisu postavljeni uslovi kako će taj novac biti potrošen.

UAE: Zajam Srbiji pruža nove prilike

Sporazum o zajmu UAE Srbiji u vrednosti od milijardu dolara doprineće unapređenju saradnje i odnosa između UAE i Republike Srbije i u interesu je obe zemlje, a takođe podstiče privatni i javni sektor Ujedinjenih Arapskih Emirata da u Srbiji potraže prilike za ulaganja, saopšteno je danas u Abu Dabiju.

Dogovor o zajmu postignut je, kako je navedeno u saopštenju, tokom posete prvog podpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića Ujedinjenim Arapskim Emiratima, tokom kojeg se on susreo sa šeikom Mohamedom Bin Zajedom Al Nahjanom, krunskim princem Abu Dabija i zamenikom vrhovnog komandanta oružanih snaga UAE.

"Odnosi između UAE i Srbije su sve bolji u različitim sektorima, tako da ovaj sporazum odražava napore dve zemlje da dodatno unaprede međusobnu saradnju i bilateralne odnose", izjavio je Al Suvaidi.

On je dodao da je sporazum takođe u skladu sa direktivama i vizijom njegovog visočanstva šeika Kalife Bin Zajeda Al Nahjana i ima podršku šeika Mohameda.

"Ovaj sporazum odražava važnost i unapređenje bilateralnih odnosa između dve zemlje. Zajam će pružiti nove prilike za saradnju i doprineće razvoju ekonomskih i trgovinskih odnosa", izjavio je Krstić, prenosi dnevnik Galf njuz ( Gulf news).

"Pored toga, zajam predstavlja podršku srpskoj privredi, a obezbediće brojne prilike za ulaganja za obe strane. Ova sredstva će takođe doprineti realizaciji zajedničkih projekata dve zemlje", istakao je srpski ministar finansija.

Vlada Srbije juče je odobrila ugovor o zajmu Ujedinjenih Arapskih Emirata, po kamatnoj stopi od dva odsto godišnje, i sa rokom otplate od 10 godina.

Strane agencije o zajmu UAE Srbiji

Novinske agencije prenele su danas vest o tome da je u Abu Dabiju potpisan sporazum o zajmu Ujedinjenih Arapskih Emirata Srbiji u vrednosti od jedne milijarde dolara.

Emirati su Srbiji odobrili zajam vredan milijardu dolara u cilju jačanja veza sa tom balkanskom državom, navela je francuska agencija Frans pres, podsećajući na dosad najveće ulaganje UEA u Srbiji, udeo aviokompanije "Etihad ervejz" od 49 odsto u srpskom nacionalnom avioprevozniku "Er Srbiji".

"Ovaj sporazum će doprineti jačanju saradnje i odnosa između UAE i Republike Srbije, kao i podstaći privatni i javni sektor Emirata da potraži investicione prilike u Srbiji", preneo je AFP saopštenje Sekretarijata Abu Dabija za finansije.

Francuska agencija je podsetila da su prošle godine UAE i Srbija otvorile ambasade u Beogradu odnosno Abu Dabiju, kao i da je, pored 49 odsto akcija "Er Srbije", "Etihadu" dodeljen i petogodišnji ugovor o upravljanju srpskom aviokompanijom.

Italijanska agencija ANSA je navela da će, u sklopu dogovora o zajmu od jedne milijarde dolara, 100 miliona dolara biti izdvojeno za poljoprivredu, od čega veći deo za sisteme navodnjavanja.

Pored podsećanja na ulaganja Emirata u "Er Srbiju", ANSA je navela i da je sklopljen dogovor o finansiranju projekta "Beograd na vodi", koji će obuhvatati veliki trgovinski centar i Kulu Beograd, visoku više stotina metara.

"Ljudi u Srbiji treba da znaju da nikada ništa ovako povoljno nismo dobili ni od koga, nijedan zajam koji bi bio ovako dobar i pod ovako povoljnim uslovima kao što je ovaj", prenela je italijanska agencija izjavu prvog podpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića sa sinoćnje sednice Vlade na kojoj je usvojen zaključak o prihvatanju zajma od UAE.

Tagovi

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

I tako

Nastavljamo po starom, uzimamo pare od drugih, a sami nesto da napravimo i osmislimo, umnozimo nista ... Lepo je sto nam jos neko daje pare, ali mi smo tuga! Zivimo kao prosjaci, molimo po svetu ko ce da nam da neki dinar ...

SteveG

@I tako Niko nama nista ni sad nije dao... Videcemo mi pravu cenu ovog kredita uskoro.

kalif

Ovaj je gori od Iznoguda.

special image