• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banke najavljuju jeftinije dinarske kredite

Izvor Tanjug

Nakon što je Vojvođanska banka smanjila kamate na dinarske kredite, još nekoliko vodećih banaka u Srbiji najavljuje jeftinije pozajmice u dinarima.

Bankari za Tanjug kažu da je u ovom trenutku realno očekivati pojeftinjenje samo dinarskih zajmova, dok takvog prostora nema za kredite indeksirane u evrima, gde čak na srednji rok ne treba isključiti ni povećanje kamata.

Predsednik Ižvršnog odbora Erste banke Slavko Carić izjavio je Tanjugu da je ova banka već aplicirala za povoljnije kamatne stope na dozvoljene minuse po tekućim računima, ali da očekuje pojeftinjenje na svim dinarskim proizvodima.

"Kako referentna kamatna stopa bude išla na dole, tako će i kamatna stopa koju banke naplaćuju ići na dole. S obzirom i da je inflacija u Srbiji 2,7 odsto za prethodni period, postoji mogućnost da se naša kamatna dinarska stopa spusti čak do tog nivoa, tako da možemo da očekujemo i drastičnije spuštanje kamatnih stopa na dinare u Srbiji", rekao je Carić.

Član Izvršnog odbora NLB banke zadužen za komercijalne poslove Vlastimir Vuković izjavio je Tanjugu da je ova banka već krenula sa kampanjom snižavanja kamatnih stopa za kredite u dinarima koji su namenjeni penzionerima.

"I za ostale kategorije klijenata osmislićemo iznenađenja tokom proleća, počev od studenata do ostalih građana kojima ćemo ponuditi povoljnije usluge - od kreditnih kartica, dozvoljenih prekoračenja do keš kredita", navodi Vuković.

Kada su u pitanju pozajmice namenjene privredi, Vuković je rekao da će na njihovo pojeftinjenje presudno uticati kvalitet poslovanja.

Kvalitet poslovanja preduzeća u Srbiji je osnovni parametar za smanjenje kamatnih stopa, uvažavajući regulativu, rizik zemlje i ostale parametre. Kako se bude smanjivao rizik poslovanja, tako će se i drastičnije smanjivati kamatne stope, objasnio je Vuković.

U Eurobank EFG ističu da su kamate na mnoge dinarske kredite već smanjene.

U skladu sa postepenim smanjenjem referentne kamatne stope, koja je sada više od dva posto manja nego u maju, kamatne stope su u konstantnom opadanju. Ovo važi i za kredite u dinarima za poslovni sektor, tako da je možda sada pravo vreme da kompanije razmisle o većem zaduživanju u dinarima i smanjenju kredita u devizama koje nosi valutni rizik- navode za Tanjug u ovoj banci.

Međutim, u ovoj banci ne isključuju mogucnost rasta kamata na kredite u evrima.

"Euribor je i dalje na niskom nivou kao a oscilacije u poslednja tri meseca su izuzetno male. Imajući u vidu da je većina kredita u evrima ili indeksiranih u evrima vezana za euribor jasno je da će sa njegovim rastom rasti i ukupna kamatna stopa i obrnuto", ističu u Eurobank EFG.

I u UniCredit banci kažu Tanjugu da su korigovali naniže kamatnu stopu na dozvoljeni minus, a da će kod ostalih proizvoda banka pratiti promene na tržištu.

"Bazne kamatne stope su već sada niže u odnosu na prethodni period, te su se samim tim i klijentske kamatne stope nominalno smanjile. Njihovo dalje smanjivanje uslovljeno je kretanjem parametara koji ih određuju, a to su visina referentne kamatne stope, inflacija, rizik zemlje", navode u UniCredit banci.

Bankari nisu želeli da preciziraju Tanjugu  za koliko će kamatne stope na dinarske zajmove biti niže.

Međutim,profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić izjavio je Tanjugu da nikako ne treba očekivati da banke ponude niže kamate građanima i privredi od onih po kojima od države kupuju obveznice.

Podsećanja radi, Uprava za javni dug prodala je 18.marta na aukciji 47,5 odsto ponuđenih sedmogodišnjih obveznica za ukupno 4,75 milijardi dinara. Te hartije, koje su praktično bez rizika i ikakvih troškova po banku, prodate su po godišnjoj kamatnoj stopi od 13 odsto.

To znači da banke sigurno neće ponuditi kamate građanima i privredi ispod 13 odsto. Svakako će ići više od toga, a u kojoj meri, zavisi od bankarske procene i od toga koliko banka ima nenaplativih plasmana, izjavio je Grubishić.

Praktično, to će značiti da ako se, na primer, za pozajmicu od 200.000 dinara sa rokom otplate od pet godina, kamatna stopa smanji sa 26 odsto na 20 odsto, građanin  će plaćati oko 700 dinara jeftiniju ratu, a ceo zajam 42.000 dinara.

Vojvođanska banka saopštila je pre nekoliko dana da je smanjila kamatne stope i naknade na dinarske kredite, pa je od ovog meseca u ponudi dinarski keš kredit sa fiksnom nominalnom kamatnom stopom od 9,9 odsto u prvih šest meseci otplate. Nakon isteka tog perioda kamatna stopa kreće se od 18,9 odsto, a efektivna kamatna stopa od 17,61 odsto.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image