• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Burek Srbiji doneo profit od 27 miliona dolara

Izvor mondo.rs

U toku 2013. godine skoro 11 tona pekarskih proizvoda, uglavnom zamrznutih, izvezeno iz naše zemlje većinom u susedne zemlje

Srpska pekarska industrija i te kako ima izvozni potencijal. Samo u toku prošle godine iz Srbije je izvezeno 10.795 tona pekarskih proizvoda, u vrednosti od 27 miliona dolara. Pekarski proizvodi, uglavnom u smrznutom obliku, većinom su izvoženi u zemlje u okruženju.

Prema mišljenju Nenada Budimovića, sekretara Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije, izvoz pekarskih proizvoda mogao bi biti i veći kad bi se za njihovu proizvodnju upotrebljavalo kvalitetnije namensko brašno.

" Da bi se postigao bolji kvalitet pekarskih proizvoda, potrebno je klasifikovanje pšenice pri prijemu u mlin, bolja oprema i tehnologija. Takvim načinom proizvodnje obezbedili bismo kvalitet proizvoda i bolju konkurenciju na tržištu", kaže Budimović za "Kurir".

On dodaje da potencijali izvoza Srbije u pekarskim proizvodima postoje i da su to zasad smrznuti proizvodi.

"Tržište zainteresovano za ove proizvode su zemlje u okruženju. U toku 2013. godine ukupno je izvezeno 10.795 tona pekarskih proizvoda, u vrednosti od 27.060.434 dolara.

Osim pekarskih proizvoda, treba istaći da smo prošle godine izvezli i 186.799 tona brašna u vrednosti od 62.867.608 dolara.

Tržište zainteresovano za brašno iz Srbije je tradicionalno BiH - 56.509 tona (30,25 odsto), Kosovo 46.739 tona (25,02 odsto), Crna Gora 45.352 tone (24,28 odsto) i Makedonija 37.674 tone (20,17 odsto)", tvrdi Budimović.

On dodaje da Srbija uvozi zanemarljive količine brašna, najviše iz Italije, koje se uglavnom koristi za proizvodnju testenina.

Predsednik Unije privatnih pekara Zoran Pralica ističe da se pekarski proizvodi izvoze najviše u Austriju, jer tamo živi najviše Srba:

Izvoz pekarskih proizvoda u zemlje udaljenije od 800 kilometara je neisplativ jer su oni jeftini, a transport je skup.

Neki vidovi pekarskih proizvoda koji su karakteristični samo za Srbiju, poput bureka, dostupni su u više zemalja Evrope. Na bureku možemo da zaradimo. Oko četiri-pet domaćih proizvođača izvozi burek.

Najveći domaći proizvođač pekarskih proizvoda je „Don don", koja izvozi u Bugarsku, Makedoniju, Crnu Goru, Hrvatsku i Sloveniju. Ona mesečno troši 4.000 tona brašna, piše "Kurir".

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Burek

Ma sta vi znate o bureku, kad nego u srbiji me pita od cega ces burek prevrne mi se zeludac, imate krompirusa, kajmakusa, zeljanica, to su pite, a burek je svetinja i zna se sto je, pozdrav :)

qwerty

@Burek Burek je burek,gibanica (pita) je sa sirom,a sve ostalo su zezancije!

special image