• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslodavci: Vlada da smanji porez na imovinu

Izvor Beta

Unija poslodavaca Srbije apelovala je danas na Vladu Srbije da spreči lokalne samouprave u nameri da se privrednim subjektima poveća porez na imovinu i do 400 odsto.

 Poslodavci: Vlada da smanji porez na imovinu  Izvor: Petar Stojanović, MONDO

Ilustracija
Izvor: Petar Stojanović, MONDO

Predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković kazao je na konferenciji za novinare da bi takva mera prouzrokovala gubitak i do 35.000 radnih mesta i prelazak hiljade preduzetnika u sivu zonu.

Atanacković je zatražio od predstavnika Vlade da se privrednicimaobjasni šta je to u Srbiji poskupelo za 80 ili 400 odsto, "pa se očekuje plaćanje tolikog poreza".

Prema novom Zakonu o porezu na imovinu, koji je stupio na snagu početkom ove godine, lokalne samouprave su odlučile da procenjenu vrednost imovine pomnože sa najvećom zakonski određenom stopom od 0,4 odsto, čime je privrednicima obračunat porez i do 30 puta veći u odnosu na prošlu godinu.

Privrednici su na konferenciji naveli da rešenje vide u ograničavanju zakonske stope na 0,1 odsto koja bi se množila sa tržišnom vrednošću nekretnine, ocenjujući da bi u tom slučaju svi privrednici plaćali taj porez.

Kako je rečeno, dodatni problem privrednicima predstavlja i to što su lokalne poreske uprave, prilikom obračunavanja poreza, obračunavale kvadratni metar za 25 do 110 odsto više od realnih tržišnih cena.

Atanacković je izrazio očekivanje da će nova Vlada "brzo reagovati" i doneti izmene Zakona o porezu na imovinu koje će sve privrednike dovesti u isti položaj.

"Pošto nisu sve lokalne samouprave podigle porez na imovinu jednako,dolazimo u situaciji da privrednici iz dve susedne opštine imaju različite uslove za poslovanje", kazao je on.

Prema njegovim rečima, veliki poblem predstavljaja i "zoniranje" u gradovima, jer se i superluksuzni lokal i šupa u prvoj zoni oporezuju jednako, navodeći da je potrebno uspostaviti određene kriterijume.

Atanacković je kazao da očekuje od nove Vlade da promeni odnos prema privredi, ističući da privreda ne može da trpi nove namete, "jer u odnosu na fizička lica već skuplje plaća struju, vodu i komunalne usluge, što nije slučaj nigde u svetu".

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image