• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krstić: Nacrt zakona o finansiranju opština u julu

Izvor Tanjug

Ministar finansija Lazar Krstić izjavio je danas da očekuje da će do kraja jula biti gotov nacrt zakona o finansiranju lokalnih samouprava, kao i da će taj zakon biti usvojen u septembru ili oktobru.

Krstić je rekao da će tim zakonom biti uvedena jasna pravila i predvidivost u raspodeli prihoda, tako da svaka opština na osnovu parametara zna na koliki transfer novca od države može da računa.

Ministar je, na konferenciji "Unapređenje upravljanja javnim finansijama na lokalnom nivou", istakao da je radna grupa koja će se baviti nacrtom već formirana, kao i da su četiri člana iz Stalne konferencije gradova i opština.

"Želimo da imamo nacrt do kraja jula kako bi mogla da usledi šira rasprava, a zatim i usvajanje, najkasnije do oktobra", rekao je Krstić i dodao da bi tako i opštine mogle da planiraju budžete za 2015. godinu.

Novi propisi protiv sive ekonomije

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku s ciljem da se ujednači, objedini i pooštri prekršajna politika u domenu poreskih propisa i stvore uslovi za unapređivanje rada Poreske uprave, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima. Usvajanje zakona omogući će, prema rečima ministra finansija Lazara Krstića, mnogo fleksibilniju borbu protiv sive ekonomije, odnosno doneće se zakonski osnov kojim će Poreska uprava biti mnogo fleksibilnija u borbi protiv sive ekonomije. On je izjavio danas na konferenciji koju organizuje Savet stranih investitora (FIT) da će nadležni organi svakog poreskog obveznika kontrolisati dva puta mesečno nakon što stupi na snagu novi zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji. Krstić je rekao da će dve-tri nedelje nakon usvajanja ovog zakona država krenuti u beskompromisnu borbu protiv sive ekonomije.

Krstić je rekao da će se kroz novi model finansiranja unaprediti efikasnost korišćenja prihoda.

"Ako određena jedinica lokalne samouprave, na primer, ne podigne naplatu poreza na imovinu, neće moći umesto toga da očekuje novac iz republičkog budžeta. Takođe, ako ste efikasni i ne zapošljavate više nego što treba, moći ćete i da spustite taj porez, a možda će se i ljudi iz drugih gradova seliti u vaš", poručio je Krstić.

On je istakao da ne zna koja stranka je na vlasti u kojoj opštini, kao i da to neće biti kriterijum za raspodelu sredstava.

 Krstić je naglasio da način finansiranja različitih nivoa vlasti jeste jedan od pet prioriteta tog ministarstva i podvukao da se osmina ukupnih prihoda države ubira na nivou lokalnih samouprava.

Ministar je rekao i da se izmene Zakona o budžetskom sistemu očekuju u septembru ili oktobru i naglasio da mora da se poboljša planiranje, budžetiranje, izvršenje i kontrola.

Krstić je podsetio da je bilo problema i kad se prešlo na elektronske prijave poreza, da su, čak, kako kaže, krenuli štrajkovi, pod izgovorom da su plate smanjene.

Plate nisu smanjene nego su obračunavane pogrešno, rekao je ministar ne želeći da ulazi u razloge zašto se tako radilo.

"Hoćemo da pojačamo kontrolu kako bi imalo smisla poštovati zakone. Zakoni su tu da bi se bolje radilo, a ne samo da bi ograničavali zloupotrebu", rekao je Krstić.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image