• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bankrot lista: Ukrajina, Grčka...srećom bez Srbije

Izvor Tanjug

Na svetu ima 11 zemalja na ivici državnog bankrota, objavio je američki sajt MSN, pozivajući se na procenu njihove kreditne sposobnosti koju je napravila agencija Mudiz investors servisiz (Moody's Investors Services).

Sve zemlje na listi Mudiz investors servisiz (Moody's Investors Services) su sa procenom stepena Caa a njihovu situaciju u nekim slučajevima pogoršava i negativni izgled ekonomije, finansijska i unutrašnjopolitička situacija.

Najrizičnije u grupi su zemlje s rejtingom Caa3 - Ukrajina, Jamajka, Grčka i Kipar.

Samo za stepen je bolja situacija na Kubi s rejtingom Caa2. Isti stepen ima i Belize, mala tropska država u Centralnoj Americi.

Srbija zasad dovojno daleko

Srbija ima kreditni rejting kod Mudiza B1 stabilan, koji joj je dodeljen još jula prošle godine. Taj rejting doduše znači "određeni kapacitet za ispunjavanje finansijskih obaveza, visok rizik od promena u poslovnom ambijentu i visok kreditni rizik", ali je za pet stepenica bolji od recimo Caa3 Grčke. Grčka i njeni parnjaci u dugu imaju "nizak kapacitet za ispunjavanje finansijskih obaveza i veoma visok kreditni rizik".

 Argentina, Venecuela, Pakistan, Egipat i Ekvador imaju bonitet Caa1.

Negativni izgled kreditne sposobnosti imaju Ukrajina, Venecuela i Egipat. Situacija se najverovatnije neće poboljšati, ali ni pogoršati u Ekvatoru, Pakistanu, Argentini, Belizeu, na Kubi i u Grčkoj. U celini pozitivan trend vlada na Jamajci i na Kipru.

Od zemalja na ivici bankrota, objektivno su u najboljoj situaciji Grčka i Kipar, članice zone evra. Obe zemlje se oslanjaju na snažne kreditne izvore Evropske unije i zahvaljujući tome dobijaju i kredite od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za premošćavanje problema.

Bonitet Egipta i Ukrajine pogoršali su unutrašnjopolitički konflikti i pad njihovih privreda tokom nemira. U slučaju Venecuele i Kube radi se o međunarodnoj izolaciji i nekonkurentnosti ekonomskog sistema.

 Zahvaljujući strukturnim promenama u ekonomskom sistemu situacija u Ekvadoru se poboljšava.

MMF je u izveštaju o proceni te latinoameričke zemlje naveo da je njen privredni rast poslednjih godina dostigao relativno zdrav tempo.

U 2012. godini rast bruto domaćeg proizvoda (BDP)Ekvadora bio je 5,1 odsto na godišnjem nivou, a prošle godine 4,2 odsto. Ove godine bi trebalo da ostane na prošlogodišnjem nivou.

Mudiz je kreditnu sposobnost Ekvadora postepeno poboljšavao, sa nivou Caa3, do Caa1 u 2012. godini.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image