• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gasprom njeft iznenađen istragom u NIS-u

Izvor Tanjug

Kompanija "Gasprom njeft" vezuje istragu o prodaji kompanije NIS sa investicionom klimom u Srbiji, izjavio je u toku telefonske konferencije prvi zamenik generalnog direktora kompanije Vadim Jakovljev.

"Otvoreno govoreći, nas je iznenadila započeta istraga (vezana za prodaju kompanije NIS u 2008. godini)", rekao je Jakovljev, za Interfaks.

"Budući da u Srbiji poslujemo od 2008. godine, naši odnosi sa vladom Srbije su bili partnerski i sve smo rešavali dijalogom. Međuvladinim sporazumom zaključenim između Ruske Federacije i Srbije su definisani odnosi u sferi energetike i uzajamne obaveze strana", napomenuo je Jakovljev.

On je naglasio da je "Gasprom njeft", kao učesnik u realizaciji međuvladinog sporazuma, ispunio sve svoje obaveze - sproveo modernizaciju, uložio potrebna sredstva u razvoj NIS-a, proširio maloprodajnu mrežu benzinskih stanica i povećao resurse.

"To je rezultiralo time da je kompanija NIS postala najuspešnije preduzeće i najveći poreski obveznik. Izašli smo na beogradsku berzu, redovno isplaćujemo dividende", istakao je Jakovljev.

Sve ovo je bilo moguće ostvariti umnogome zahvaljujući pozitivnoj, po našim procenama, investicionoj klimi koja je stvorena u zemlji na osnovu međuvladinog sporazuma, kazao je Jakovljev.

"Pratićemo pomenutu istragu i proceniti kako ona utiče na uslove za rad u zemlji. Za nas je važna investiciona klima u Srbiji, " istakao je Jakovljev.

On je naglasio da istraga, vezana za kompaniju NIS, nije u direktnoj vezi sa rukovodstvom kompanije "Gasprom njeft".

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović formirao je pre dva dana specijalni istražni tim koji će ispitati sve činjenice i okolnosti vezane za privatizaciju NIS-a, najavljeno je iz MUP-a.

Ruska agencija podseća da je zahtevima koje je uputila premijeru Srbije Aleksandru Vučiću da objavi detalje ugovora sa investitorima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), opozicija skrenula pažnju na prodaju kompanije NIS.

Pomenuti zahtevi se, podseća se, odnose i na ugovor o prodaji 49 odsto udela u "Er Srbija” kompaniji "Etihad ervejs”,. Kompanije NIS i "Er Srbija” su deo strateškog partnerstva Srbije sa Rusijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

NIS je u većinskom vlasništvu ruskog Gasprom njefta, od 2008. godine, kada je Međuvladinim sporazumom između Ruske Federacije i Srbije 51 odsto akcija NIS-a prodato Gaspromnjeftu za 400 miliona evra sa obavezom ruskog partnera da do 2012. godine uloži oko 550 miliona evra u modernizacjiu Rafinerije Pančevo, što je učinjeno u predviđenom roku.

U okviru tog sporazuma predviđeno je da kompanija "Gasprom" izgradi deonicu gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju i da se modernizuje podzemno skladište gasa Banatski dvor.

"Gasprom njeft" danas poseduje 56,15 odsto akcija NIS-a, 29,87 odsto akcija je u vlasništvu Srbije, a ostatak u rukama 2,7 miliona manjinskih akcionara.

Kompanija NIS je jedna od najvećih vertikalno integrisanih naftnih kompanija u centralnoj Evropi.
NIS proizvodi oko milion tona nafte godišnje i ima rafinerije u Pančevu i Novom Sadu, ukupnog kapaciteta prerade od 7,3 miliona tona godišnje, kao i veliku mrežu benzinskih stanica.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image