• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da se ponašate na razgovoru za posao

Izvor mondo.rs

Često smo u situaciji da se prijavimo za posao za koji je već apliciralo mnogo kandidata. Srećni smo ako stignemo do intervjua. Međutim, onda se desi da na intervjuu "ne prođemo". Evo saveta kako da "šarmirate" one koji vam nude posao.

Često smo u situaciji da se prijavimo za posao za koji je već apliciralo puno kandidata. Srećni smo ako stignemo do intervjua. Međutim, onda se desi da na intervjuu "ne prođemo". Kako da se obezbedimo da smo uradili sve što je u našoj moći da dobijemo posao koji želimo?

Najpre, u pripremi za posao, treba biti iskren sam sa sobom i postaviti sebi pitanje: ZAŠTO JA ŽELIM DA DOBIJEM OVAJ POSAO?

Kada iskreno odgovorimo na ovo pitanje, treba da postavimo drugo: ZAŠTO SAM JA TOM POSLODAVCU POTREBAN? Onda je važno da utvrdimo koliko se naši motivi poklapaju sa potrebama poslodavca i da pokušamo da razradimo onaj deo gde se ne poklapamo. Na ovaj način ćemo sami sebi razjasniti sa kojom perspektivom odlazimo na intervju, a time staviti celu priču u neki okvir.

Da bismo znali potrebe poslodavca, potrebno je dobro istraživanje. Najpre treba videti njihovu prezentaciju na internetu (ono šta taj poslodavac želi da bude).

Sledeće, raspitaćemo se kod prijatelja i poznanika da li je neko imao iskustva sa tom kompanijom (ono što poslodavac jeste, prema nekim mišljenjima). Postoji još načina da saznamo o kompaniji, npr. forumi, učešća na takmičenjima ili CSR programima, itd. Sve informacije nam mogu biti od koristi.

Da bismo bili opušteniji na samom sastanku, trebalo bi unapred da se stavimo u situaciju razgovora za posao. Idealno bi bilo da pitamo prilikom poziva ko će nam postavljati pitanja, i da po mogućnosti saznamo nešto o toj osobi. Ako ovo nije moguće, treba se raspitati o iskustvima ljudi koji su već bili na intervju u ovoj firmi ili u sličnim firmama.

Korisno je predvideti pitanja koja mogu da budu problematična (recimo, kao što advokati pripremaju klijente na pitanja sa kojima se mogu suočiti u sudskom procesu). Spisak pitanja za intervjue mogu se naći na internetu. Treba odvojiti vreme da se ovo razradi i da razmislimo o odgovorima koji su u skladu sa našim vrednostima, a zvuče dobro i poslodavcu.

Ne treba zaboraviti da jednu istu stvar možemo da kažemo na više načina. Recimo, na intervjuu možete da kažete: "Treba mi veća plata." ili pak: "S obzirom na odgovornost ove pozicije i na to koliko sam ja spreman da uložim da bih doprineo rastu kompanije, čini mi se da biste mogli da razmotrite veću kompenzaciju. Možemo i da merimo rezultate u prva tri meseca pa da zajednički odlučimo da li sam postigao to što ste očekivali."

U odgovorima na kompleksna pitanja na intervjuu, a i generalno, zahvalno je držati se "S.T.A.R." modela. Kada npr. poslodavac traži da opišete kako ste u prošlosti rešili određen problem, krenite od opisa situacije (SITUATION). Onda objasnite svoj zadatak u tome (TASK). Zatim, koju ste akciju preduzeli da se problem reši (ACTION). I najzad, opišite kakav je rezultat bio (REACTION). Važno je da kroz ovaj opis istaknete svoju aktivnu ulogu, ali da ne zaboravite ni tim koji vam je pomagao.

Dolazak pre vremena na mesto intervjua pomoćiće da se oslobodite tenzije i da uđete kad treba.

Obucite se prikladno, na osnovu informacija koje ste sakupili o firmi. Podjednako je za poslodavca pogrešno kada dođete u farmerkama u firmu koja ima strog "dress code", kao i kada dođete u odelu u firmu gde su svi neobavezno obučeni. Kada razgovarate sa poslodavcem, trudite se da istaknete da biste voleli da radite kod njih, svako voli da ovo čuje!

Pazite da ne upadate u reč i pažljivo saslušajte svako pitanje. Izuzetno je bitno da pokažete poštovanje prema poslodavcu, ne samo rečima već i mimikom (aktivnim slušanjem, pristojnim stvom u stolici, i sl.). Pripremite i pitanja koja su za vas stvarno važna za kraj. U poslednje vreme je trend da svako postavi neko pitanje na kraju i ovo često budu banalna pitanja ili neka na koja ste već tokom razgovora saznali odgovor. Bolje je da ne postavljate pitanje ako vas ništa ne zanima!

Jedan od najboljih saveta koji sam ja dobila za intervju je da ne morate na svako pitanje znati odgovor! Ako ne znate odgovor na neko pitanje, slobodno recite da je to zanimljivo pitanje i da vam je potrebno malo da razmislite pa ćete svakako odgovoriti naknadno. Ovo vas lišava tenzije da na intervjuu budete "najpametniji u životu", a ujedno daje mogućnost da održavate dalji kontakt sa poslodavcem.

Ukoliko i pored svega ne prođete intervju, korisno je pitati zašto niste prošli. Čak i male informacije mogu vam pomoći da se bolje pripremite za sledeći put.

(Irena Radić i Sanja Grčić, HR sektor MONDO)

Tagovi

Komentari 11

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ivan

Problem je što naši poslodavci nisu ni prošli pored Evropskih poslodavaca.Oni omalovažavaju kandidate u startu i naravno nepoštuju zakon o radu .Inspektori rada su najkorunpiraniji deo naše države.

Sloba

Bukvalno na svaki razgovor za posao koji sam isao (a isao sam na mnogo) potencionalni poslodavac se ponasa tako da te spusti na najgori nivo negog jadnika i bednika koji ce da radi za dzabe u radno i van radnog vremena.Pitanja su krajne retardirana tipa zasto bas treba vas da zaposlimo i te fore.Dosta puta u toku razgovora mi je doslo da im kazem u redu je radicu za dzabe i jos cu vam doplatiti kolko bude trebalo.Da se smuci coveku !!!

Miroslav

Ovo su smernice za razgovor u normalnim zemljama. Ja sam se ovako ponasao na razgovorima za posao i naravno uvek je usledio odgovor kako mi se zahvaljuju na izdvojenom vremenu ali su ovoga puta izabrali drugog kandidata. Pitao sam se da li sam ja normalan....

special image