• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Državna štednja malo smanjila rupu u kasi

Izvor Beta

Ukupan deficit Srbije u 2014. godini mogao bi iznositi oko 290 milijardi dinara ili 7,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), uglavnom zbog većih ušteda na nivou Republike, objavio je danas Fiskalni savet.

Kako se navodi u izveštaju za oktobar, prethodne procene Fiskalnog saveta ukazivale su da bi deficit opšte države, koja uključuje budžete Republike i lokalnih samouprava, u ovoj godini mogao iznositi oko 300 milijardi dinara.

Razlog za novu nižu procenu ovogodišnjeg fiskalnog deficita, prema Fiskalnom savetu je nastavak sporijeg izvršenja javnih investicija i rashoda za robu i usluge na nivou Republike, koje ukazuje da bi uštede mogle biti i veće od prethodno procenjenih i iznositi oko 20 milijardi dinara.

"Na taj način bi manjak u republičkoj kasi, umesto rebalansom predviđene 224 milijardi dinara, iznosio oko 205 milijardi dinara", navodi se u mesečnom izveštaju Fiskalnog saveta za oktobar.

Kako se ističe, ostali nivoi vlasti opšte države zbirno su zabeležili suficit u prvih deset meseci, ali imajući u vidu da njihovi rashodi uobičajeno snažno rastu krajem godine, na kraju godine mogli bi ipak ostvariti deficit od pet do deset milijardi dinara.

"Uključivanjem oko 60 milijardi dinara rashoda ispod crte za pokrivanje gubitaka javnih preduzeća i sanaciju državnih banaka, kao i procenjenih 20 milijardi dinara rashoda koji se finansiraju iz projektnih zajmova, predviđamo da bi ukupni deficit opšte države u 2014. godini mogao biti oko 290 milijardi dinara", procenio je Fiskalni savet.

Prema tom telu, deficit opšte države od svega dve milijarde dinara u oktobru posledica je privremenog pozitivnog fiskalnog rezultata na nivou Republike, uz blagi deficit ostalih nivoa vlasti.

"Oktobarski konsolidovani deficit od dve milijarde dinara znatno je niži od mesečnog proseka u 2014. koji iznosi oko 15 milijardi dinara. Nizak deficit opšte države rezultat je ostvarenog suficita republičkog budžeta od oko 270 miliona dinara i umerenog deficita ostalih nivoa vlasti, od nešto preko dve milijarde dinara", navodi se u izveštaju za oktobar.

Dodaje se da je suficit republičkog budžeta u oktobru privremenog karaktera i ostvaren je uglavnom zbog sezonski visokih prihoda od poreza na dodatu vrednost (PDV), kao i privremenog povećanja neporeskih prihoda.

"Prihodi od PDV-a u oktobru iznosili su 42,7 milijardi dinara, što je znatno više u poređenju sa prethodnim mesecom. To je, međutim, posledica zakonskih propisa zbog kojih prihodi od PDV-a imaju izražen sezonski karakter i u januaru, aprilu, julu i oktobru su veći u odnosu na ostale mesece", naveo je Fiskalni savet.

Dodaje se da su neporeski prihodi u oktobru bili 14,7 milijardi dinara, što je iznad uobičajenog mesečnog iznosa od oko 11,5 milijardi dinara, uz napomenu da je osnovni razlog viših neporeskih prihoda jednokratna uplata dividendi javnih preduzeća i agencija u iznosu od oko 1,3 milijardi dinara.

Više od polovine uplaćenog iznosa (oko 0,7 milijardi dinara) potiče od Regulatorne republičke agencije za elektronske komunikacije. Pored toga, osetno su porasli i prihodi po osnovu davanja u zakup neproizvodne imovine Republike Srbije, navodi se u izveštaju.

Ti prihodi, navodi se, najvećim delom obuhvataju naknade koje preduzeća (poput EPS-a i NIS-a) plaćaju državi za korišćenje prirodnih resursa i u oktobru su iznosili 0,7 milijardi dinara, znatno više nego u prethodnim mesecima, što je posledica kvartalne obaveze plaćanja.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

aplauz

bla,bla,bla MOGAO BI bla,bla,bla...dalje ne vredi citati jer se ne radi o cinjenicama nego prognozama...

special image