• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Prljavom novcu uvek ostane trag, ko hoće da nađe"

Izvor mondo.rs

Svaka vlast, ako ima političke volje, znanja i resursa, može relativno brzo i lako da otkrije kako se, na koji način i kome, prosleđuju velike pare mimo svih propisa, kaže forenzički računovođa Miroslava Milenović.

"Svakom dinaru se može ući u trag. Pitanje je samo da li za to postoje politička volja, znanje i resursi. Inače, novac, kako god ga prikrivali, uvek ostavlja trag. Pogotovo kada su u pitanju krediti koje banke odobravaju. Tu je sve toliko kristalno čisto da samo onaj koji neće nešto da vidi ili otkrije u tome neće uspeti", kaže za "Politiku" Miroslava Milenović, forenzični računovođa i član Saveta za borbu protiv korupcije.

U Srbiji se vode dve velike istrage u vezi malverzacijama sa parama domačih državnih i privatnih banaka koje su kredite davale tajkunima bez adekvatne zaštite.

Za to su već u različitim postupcima osumnjičeni domaći biznismeni Miroslav Bogićević (vlasnik Farmakoma MB), i Goran Perčević (Interkomerc). Uprkos hapšenju, ostalo je pitanje gde je taj novac završio: na privatnim računima u inostranstvu ili na računima kompanija skrivenim u raznim ofšor zonama?

Ima li u tome odgovornosti NBS?

"Centralna banka je banka nad bankama. Ako su njenom guverneru, kao što je nedavno izjavio Dejan Šoškić, ruke vezane u takvim situacijama, a ništa nije preduzeo da ih 'odreši', predlažući odgovarajuće propise i mere, ja ne mogu ništa drugačije da zaključim nego da je i NBS svojim nečinjenjem participirala u svemu tome". NBS ne može nekoj banci da kaže da (ne)odobri zajam ali njena kontrola mora stalno da bdi nad adekvatnošću kapitala svake banke i da prati njihove rezervacije za svaki zajam koji odobravaju. A rezervacije nisu ništa drugo do signal da nešto s naplatom kredita nije kako valja i da su pare date rizičnom klijentu. Šta je s procenom kolaterala? NBS može i mora svemu tome da se posveti. Nema iznenadnih slomova banaka. Dogodilo se? Ne može, zaključuje Miroslava Milenović.

Na pitanje novinara mogu li se protokom vremena zatrti tragovi novca iz bele u sivu zonu, Milenović odgovara sa "ne, nikako".

"Novac može da promeni 'agregatno stanje', da iz kredita pređe u imovinu, iz nje u gotovinu, a potom u hartiju od vrednosti, pa opet u gotovinu, jer se njime najlakše operiše, ali ne može da 'ispari'. Da nestane. Negde neka informacija o bilo kojoj transakciji mora da ostane zapisana. Ako to postoji, a hoćemo i imamo s kim da uradimo – pitanje je samo vremena do kada se sve može isterati na čistac".

Četiri državne banke otišle su pod led odobravajući zajmove ljudima koji, po svemu sudeći, nisu ni hteli da ih vrate. Može li se istražiti kuda su pare otišle i ko je u tom finansijskom lancu od oko milijardu evra najodgovorniji, pita "Politika".

"Naravno da može. No, pre toga, hajde da demistifikujemo način odobravanja kredita u bankama. Prvi čin je – da preduzeće NN zatraži ili, kako bi se to sada reklo, aplicira za kredit kod banke. Prvi potez je da firma dostavi banci svoje finansijske izveštaje. Ti papiri veoma često ne odražavaju pravu sliku stanja. Najčešće imaju 'prenapumpanu' aktivu, vrednost imovine, ne bi li time pokazali da su u sasvim dobroj poslovnoj 'kondiciji'. Uz finansijske izveštaje ide i biznis plan iz kojeg banka treba da vidi kako će se doći do novca kojim treba platiti kamatu i vratiti glavnicu. Tu su i kolaterali, ili sredstva obezbeđenja (jemstva, garancije) za vraćanje kredita ako nešto krene po zlu".

Ali ne radi se tu o nesposobnosti bankara. Službenici koji se time inače bave u bankama, relativno nižeg do najviše srednjeg ranga, znaju svoj posao.

 "Moja iskustva kažu da su ti činovnici, na primeru Fonda za razvoj, uvek i bez greške znali dobro da procene sve rizike i da menadžmentu ukažu na skrivene zamke. U jednoj rečenici kažu – klijent je prezadužen i ne ispunjava uslove za kredit. Bio bi, po mom sudu, strašan greh reći da ti ljudi nisu znali svoj posao. Problemi dolaze tek kasnije, na mnogo višim instancama", objašnjava Milenović.

A te instance su Kreditni odbor banke, gde počinju prvi pritisci i protežiranja. Ima banaka čije procedure odmah eliminišu svaki takav pokušaj ali kod nekih "prolazi". Ali svaki Kreditni odbor ima limit do kojeg može da odobri pozajmicu, recimo 500.000 evra. Za sve preko toga ide se na Izvršni, odnosno Upravni ili Nadzorni odbor. Na svim tim telima raspravlja se i razgovara ne samo o visini kredita, već i o onome što su im njihovi činovnici stavili na uvid.

I tu se nalaze pravi krivci.

"Ne verujem da je za nekog od naših tajkuna s nekog upravnog odbora vraćen kreditni zahtev na doradu, jer su činovnici rđavo obavili posao. Da se ne zavaravamo, nema velikih kredita bez direktne umešanosti kreditnih i nadzornih odbora tih i takvih banaka", kaže Milenović.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Xyx

Covek 100% u pravu.Novcu se nikada ne gubi trag,ako iskreno zelite da ga nadjete.Vucko se bori protiv "korupcije"sa kadrovima do guse u njoj i bez zakona o poreklu imovine.Njega i Jorgovancicu ne interesuje,gde su 100milijardi izneseno iz Srbije.Eto para kao pleve a ne da pljackaju penzionere.Dizu porez na imovinu 100%.Uzimaju sirotinji krevete za dug,a pljackasi milijardi mirno zive u Srbiji.Ovo je "elitna demokratija"zato je i izvrsen puc 5oktobra.Manjina zivi na muci i bedi vecine.Vucko se protiv korupcije bori marketinski.Ono sto mu donosi popularnos toga se hvata.Seselj je u pravu kada za Vucka kaze,da je marketing politicar.Sve radi tako,bas sve.

Marko

Pa sto se ne udje u trag Kiparskim parama?

Ex kvazi bankar

Autor teksta je u pravu. Ali, jos jednom kratak osvrt na genezu problema koji je tema clanka. Naime, ne postoji jednostavan nacin da se novac koji ima svoje poreklo, ili ti je cist u narodu, ponovo vrati u neke druge tokove. To nije nikada bio cilj operacija legalizovanja odredjene novcane mase, vec naprotiv, cilj je da legalizujete novac bez porekla! Dakle, nema potrebe da se baca prasina u oci ovom izmorenom narodu, vec se treba reci istina: Novac u vidu razlicitih bankarskih proizvoda je pod relativno sumnjivim okolnostima napustao samo banke koje su bile drzavne! To znaci da se preko razlicitih tzv. lokalnih politickih centara moci, vrsila kradja jednog dela novcanih sredstava, sto jije slucaj sa bankama cija je vlasnicka struktura komercijalna. Nema potrebe da se dize hajka protiv banaka i zaposlenih i da se isti poistovecuju sa tim zaista minornim slucajevima. Ako se pogledaju ukupni plasmani banaka u Srbiji ovi koji su pod znakom pitanja su u apsolutno zanemarivi. Ne zelim da se ovaj komentar shvati kao odbrana individualaca i nekih finansijskih institucija vec iskljucivo kao kratko pojasnjenje dogadjaja iz bliske proslosti, nema vise domacih banaka koje mogu da upropaste i ciji novac mogu da koriste bez ogranicenja i naravno odgovornosti.

special image