• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBS ne bi da "prepisuje" rešenja za skupi franak

Izvor Beta

U svetlu informacija kako su Mađarska i Hrvatska pristupile rešenju pitanja dramatičnog skoka franka i povećanja duga građana koji imaju kredite u toj valuti. iz NBS kažu da nema univerzalnog rešenja.

Narodna banka Srbije (NBS) prikuplja informacije i analizira reagovanja nadležnih regulatornih tela u drugim zemljama na nagli rast švajcarskog franka, kao i eventualne dogovore banka i dužnika, i otvorena je za sagledavanje svega onoga što je dobro i primenljivo iz iskustva drugih, ali upozorava da se rešenja iz drugih zemalja ne mogu "prepisivati".

"Kada se donose rešenja za ovakve probleme, kao što je problem koji se odnosi na otplatu stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, mora se imati u vidu da su svaka zemlja i okolnosti u njoj različite i da se rešenja ne mogu 'prepisivati'", saopštila je danas NBS.

Sumnjiva rešenja?

Hrvatska vlada je od parlamenta zahtevala da se u zemlji donese propis o jednogodišnjem fiksiranju kursa franka prema kuni, a najavljeno je i da će pogledati mađarske zakone o tom problemu. Mađarska je u prethodnoj dramatičnoj situaciji sa frankom naložila da se svi krediti u švajcarskoj valuti prebace u forinte, i to po za građane nešto povoljnijem kursu.

To potvrđuju, tvrde u NBS, i do sada prikupljene informacije koje ukazuju da se i sada razlikuju postupanja tržišnih učesnika i regulatornih tela od zemlje do zemlje u zavisnosti od veličine problema, hronologije aktivnosti u prošlosti, kao i uticaja na opšti ekonomski ambijent i finansijsku stabilnost zemlje.

Takođe, primetno je i da je pristup mnogih regulatornih tela po ovom pitanju da se dobro analiziraju efekti mogućih mera i sačeka smirivanje sadašnjih turbulencija u pogledu daljeg kretanja kursa švajcarskog franka pre nego što se pristupi definitivnom predlaganju adekvatnih rešenja, navodi se u saopštenju.

"Na primer, u Poljskoj, na osnovu ocena njihovog regulatornog tela, smatraju da ovaj problem ne predstavlja opasnost za poljski finansijski sektor i privredu i verovatno će u tom svetlu pristupiti mogućim rešenjima, iako u ovoj zemlji više od pola miliona građana ima ove kredite".

NBS očekuje da će nakon sastanka u Udruženju banaka Srbije, krajem ove nedelje, i banke u Srbji definisati svoje predloge, kako bi NBS, u saradnji sa bankarskim sektorom, celovito sagledala situaciju i opredelila buduće aktivnosti, imajući uvek u vidu potrebu da se optimalno zaštite interesi i poverilaca i dužnika, i ne ugrozi finansijska stabilnost.

Upravni odbor Udruženja banaka Srbije će na sastanku u petak, 23. januara, razmotriti predloge za olakšavanje otplate kredita vezanih za švajcarsku valutu koja je naglo ojačala posle prošlonedeljnog ukidanja pariteta franka prema evru.

NBS će do tada prikupiti dodatne informacije banaka o obimu i strukturi kredita u švajcarskim francima, i o proceni očekivanih efekata jačanja franka na otplatu stambenih kredita indeksiranih u toj valuti.

"U ovom trenutku mnogo je važnije prikupiti relevantne činjenice i argumente za detaljnu i adekvatnu diskusiju na ovu temu, od ishitrenih kontakata koji, osim ispunjavanja forme, ne doprinose efikasnom raspletu situacije", rečeno je agenciji Beta u NBS.

Po podacima NBS, ukupni krediti privredi i stanovništvu vezani za franak iznose oko 1,1 milijrade franaka, od čega se najveći deo - oko milijarde franaka, odnosi na stanovništvo.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

goran

znaci nbs niti zna niti sme nesto da uradi

jeca

Jedna banka koja posluje u Srbiji drži gornji kurs od 134 za franak. Po tom kursu im se isplaćuju rate za stan. Sve Banke imaju manji gornji kurs ( videti na sajtu NBS). kako je moguće da niko iz NBS nije odredio barem koliki je gornji kurs i da ponište Odluke banke da dignu gornje kurseve za toliku razliku, barem dok se ne nađe rešenje. Ovo više nije normalno. Em što je skočio sa 100 na 122 i izjednačio se sa evrom, Ta banka drži kurs kao da je u pitanju funta i po tom kursu će naplaćivati kredite. Mora pod hitno da se reaguje od strane NBS jer je ovo zelenašenje!

mdfk

@jeca Bravo....samo steta sto je kod guvernerka kupila diplomu pa posle i sve ostalo,obicna je sarlatanka,ali vam iz Pristine moze da prosvercuje pticijeg mleka,i kupi vam pola Beograda...kao da tu briga za gradjane i ljudske zivote.

special image