• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Građevinci brinu zbog tuđih kredita u švajcarcima

Izvor Tanjug

Građevinska komora Srbije (GKS) zatražila je danas od nadležnih institucija da se stambeni krediti u švajcarskim francima pretvore u dinarske i upozorila da bi u suprotnom moglo da bude aktivirano puno hipoteka, zbog nemogućnosti njihove

"Ako se te hipoteke aktiviraju, domaća građevinska operativa koja je u 2014. zabeležila pad od skoro 40 odsto u odnosu na 2013. godinu doći će u situaciju da neće imati za koga da gradi stanove", upozorio je potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić.

On je kazao za Tanjuga da bi zbog te situacije izazvane kretanjem kursa švajcarskog franka, ali i kursa evra i dolara, najbolje rešenje bilo da se sve konvertuje u dinare, kao što su neke zemlje uradile pretvarajući kredite izražene u stranim valutama u svoje domaće.

"Trebalo bi odrediti dinarsku kamatu koja će biti prihvatljiva građanima. Imamo na desetine hiljada ljudi koji su uzeli kredite u švajcarskim francima, pa će uskoro veliki broj njih doći u situaciju da neće moći da ih servisira, a banke i država će za dobar deo tih stanova aktivirati hipoteke i posle neće znati šta će sa njima", istako je Rodić.

On smatra da bi zatim te kredite izražene u dinarima trebalo uskladiti sa kretanjem inflacije, a sve to da bi građani mogli da ih uredno izmiruju.

Narodna banka Srbije (NBS) nije za ishitrena i brza rešenja kada je reč o otplati kredita građana zaduženih u švajcarskim francima, izjavila je ranije danas guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Ona je najavila da će predstavnici NBS-a i banaka o tome razgovarati na sastanku naredne sedmice.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ex

Kredite su imali burziji i punise koji imaju para sta ima drzava parajlijama da pomaze bolje da se organizuju isporuke hrane i osnovnih potrepstina za 90% ostalih stanovnika kojima je glavni obrok cips,kokice i takve djakonije.

?eljko

Gospodja Jorgovanka nema potrebe da ?uri, sa platom od 5000 eura ni ja nebih nigde ?urio. Neka pita gradjane koji imaju kredit u ?vajcarcima dali se njima ?uri?

mrs Nora

@?eljko Da li vam je potrebna hitna kredit? jesi li u dugovima? da li vam je potrebna hitna kredit za financiranje vašeg poslovanja ?, da li ste odbijen od strane Vaše banke, ne brini više, naše usluge su Brzo, jednostavno i sigurno kredita sada u bilo okolnostima. Posuditi do 2.000 eura - 1,000.000 eura danas! Obratite nam se s informacijama kredit na ovaj e-mail: [email protected] Napomena: Vidjet ćete očekivati preliminarni odgovor i sredstava u roku od 24 sata Pozdrav. mrs Nora

special image