• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Verovao u domaću banku, ostao bez 200.000 evra

"Odlučio sam da sav novac koji imam stavim u domaću banku. I banka je propala, a ja sam izgubio 200.000 evra", priča za "Blic" penzioner Branko Miodragović

Miodragović je nakon propasti domaće Univerzal banke izgubio skoro sve što je zaradio tokom života.

Čak 1.600 ojađenih

Miodragović napominje da to nije samo njegova priča, nego i priča 1.600 drugih poverilaca Univerzal banke. "I ne samo poverilaca UBB nego i svih koji štede u Srbiji. A ne treba zaboraviti da u bankama u Srbiji ima 8,3 milijarde evra štednje", kaže Miodragović.

Miodragović je imao sreće da radni vek provede u firmi koja je deo akcija poklonila zaposlenima, dok su deo mogli povoljno da otkupe, što su mnogi i radili. Kada je firma prodata, novac od akcija otišao je direktno na račune u Univerzal banci. Miodragović je na štednji imao oko 250.000 evra.

"Ja sam kriv što sam verovao u naše banke, ali slušao sam tada ministre koji su objašnjavali kako je naš bankarski sistem uređen i kako ne treba da brinemo. To što sam im poverovao bila je moja najveća greška u životu", kaže Miodragović za "Blic".

Početkom prošle godine Univerzal banka prvo je izgubila dozvolu za rad, a zatim i otišla u stečaj. Štediše, privreda, namenska industrija i državna preduzeća izgubili su ukupno 185 miliona evra.

Kako država garantuje za depozite do 50.000 evra po bankovnoj partiji (računu), iz fonda Agencije za osiguranje depozita poveriocima je isplaćeno ukupno 85 miliona evra. Tako je i Miodragović dobio nazad samo 50.000 evra (sve pare su mu očigledno bile na jednoj partiji).

"U stečajnoj masi do sada ima oko 50 miliona evra, a u imovini koja još nije unovčena ima još oko 100 miliona evra. To znači da bi poverioci elegantno mogli da namire svoja potraživanja i to vrlo brzo. Ali, Fond za osiguranje depozita želi da pare koje je isplatio uzme za sebe iz stečajne mase pre svih poverilaca i to će od aprila po novom zakonu moći da učine bez ikakvih ranijih uslova", objašnjava za beogradski dnevnik dobro upućeni izvor.

Ako se to desi, štedišama ne ostaje više ništa.

Obrni-okreni, Miodragović zbog odluke da štedi u Srbiji je ostao bez 200.000 evra.

"Ispostavlja se da moj kapital i kapital agencije nemaju istu težinu. Nemam više nikakvu nadu da ću novac uspeti da povratim, samo bes. Neću moći da školujem unučiće, jedna ćerka je bez posla, pa ni njoj više neću moći da pomažem. Osim toga, sve smo stariji, potrebni su nam lekovi i slične stvari", kaže Miodragović.

POLITIČKO RUKOVODSTVO I KONTROLA NBS

Narodna banka Srbije UBB je oduzela dozvolu za rad u januaru prošle godine.

Nebojša Divljan, nekadašnji saradnik Miroslava Miškovića i svojevremeno prvi čovek Delta Generali osiguranja, i najveći pojedinačni akcionar banke, optužio je tada centralnu banku da je reagovala gotovo godinu dana nakon njegovog dopisa sa zahtevom za vanrednom inspekcijom.

Poreski obveznici dvaput plaćaju

Pare je izgubila i država, odnosno poreski obveznici, jer su 42 miliona evra u banci kao deponenti držala preduzeća i agencije u vlasništvu države, a iz državne kase se isplaćuje i oko 70 miliona evra garantovanih depozita građana.

Divlja je febrauara 22014. rekao da je glavni problem banke bio uticaja velikih dužnika na (političko) rukovodstvo banke, koje je davalo kredite bez prave garancije kompanijama gubitašima kao što su Farmakom, Beohemija, Interkomerc, Luka Beograd, firme Veterinarski zavod Zemun, Zekstra…

Komentari 46

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

koča

U pitanju je novac i posao, tu nema verovao i poverenje, samo glupost. Država se obavezala na sigurnih 50000€. Ono što je njemu bilo teško je samo da podeli tih 250000 sa jednog računa na 5 računa po 50000. I to je sve. On nije mogao da uradi to malo a drugi treba da mu plate 200000 i drugi su krivi. Država je isplatila svoje. U Americi ne garantuju ni za toliko, nego kada banka pukne-pukla je i kraj. Takva su pravila i ugovori i tačka

autsajder

Ko do sada nije shvatio da su banke institucije koje isključivo služe za prevaru i otimačinu, taj će proći kao ovaj naivac (da ne kažem stvarnu karakterizaciju). Samo slamarica - nikakve banke! Odakle ćete najprije povući novac u slučaju krize - iz banke ili iz ličnog sefa? Vlastodršci u svakom trenutku (a posebno u vremenima krize i RATOVA) samo povuku ručnu i papa parice.....

SLAZEM SE

@autsajder I ja imam neku malu usteđevinu(za crne dane) i lomio sam se da li da stavim u banku radi kamate, posle malo istrazivanja shvatio sam da nije vredno za tu njihovu kamaticu da se ja sa njima kockam.

special image