• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Nema uslova za povećanje penzija i plata"

Izvor MONDO/Beta

Ne postoje uslovi za razmatranje povećanja penzija i plata u javnom sektoru u 2015. godini, kao ni u naredne dve godine, upozorava Fiskalni savet.

 Fiskalni savet: Nema uslova za povećanje penzija i plata Izvor: Petar Stojanović, MONDO

Ilustracija
Izvor: Petar Stojanović, MONDO

"Umanjenje penzija i plata u javnom sektoru je ključna mera fiskalne konsolidacije koja je donela ubedljivo najveće i nesporne uštede u budžetu u 2015. godini. Određena poboljšanja u naplati javnih prihoda ne mogu da nadomeste uštede postignute umanjenjem plata i penzija", navodi se u izveštaju Fiskalnog saveta o fiskalnim kretanjima u martu.

Procena Fiskalnog saveta je da bi se, u slučaju da penzije i plate budu povećane ove godine, fiskalni deficit već tokom 2016. praktično vratio na nivo od pre otpočinjanja fiskalne konsolidacije i bilo bi nemoguće zaustavljanje rastuće putanje javnog duga i izbegavanje krize.

"Nešto povoljniji fiskalni trendovi uočeni u prvom kvartalu morali bi se očuvati i iz drugog razloga – kao odgovarajuća rezerva ukoliko sprovođenje neke od preostalih mera fiskalne konsolidacije ne bude u potpunosti uspešno", naveo je Fiskalni savet.

Kako je ukazano, već se kasni sa reformama čije je sprovođenje ključno za trajno ozdravljenje javnih finansija i smanjivanje deficita i nakon 2015. godine, kada se iscrpe efekti umanjenja penzija i plata.

To su, po oceni Fiskalnog saveta, reforme velikih javnih preduzeća - EPS, Srbijagas, Železnice, rešavanje sudbine preduzeća u restrukturiranju do kraja godine, planovi za racionalizaciju broja zaposlenih u javnom sektoru do kraja 2017. godine, reforma Poreske
uprave.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

VISIBABA

GOSPODIN PREMIJER IZGLEDA DA NEZNA STAFISKALNI SAVET GOVORI OVOM NESRETNOM I SIROMASNOM NARODU JER ON BAS IMA TOTALNO SUPROTNO MISLJENJE KOME VEROVATI??? KO GOVORI ISTINU???

ograniceni ljudi

Nemojte da vam bude drago sto otpustaju ljude iz JP zato sto otpustaju ljude koji rade,a ostavljaju neradnike. A na jednog otpustenog dovedu dva partijska vojnika. Al dobro trebace srbima to da shvate jedno 10tak godina kao i obicno. Vucic kaze da ce se do tada vec uveliko lepo ziveti pa nije ni bitno!

Gagi

Naravno da nema jer od silno najavljivanih reformi javnog sektora jos uvek nema nista,vlast narodu maze oci pricom da je prirodnim odlivom drasticno smanjen broj zaposlenih u javnom sektoru sto je prakticno nemoguce jer se njihov broj zapravo povecao partijskim zaposljavanjima na izmisljena radna mesta.

special image