• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MAT: Struja mora da poskupi, samo koliko?

Izvor MONDO/Agencije

Poskupljenje električne energije u Srbiji ekonomski nije sporno, jer su izneti uverljivi dokazi da je cena struje niska, ali bi se mogao naći prostor da to povećanje bude manje od 15 odsto, kažu iz MAT-a.

Analitičari okupljeni oko časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT) Ekonomskog instituta, smatraju da struja mora da poskupi.

Urednik MAT-a Vladimir Vučković rekao je, na predstavljanju novog broja tog časopisa, da cena struje i finansijski rezultati EPS-a zauzimaju važno mesto u pregovorima Srbije i MMF-a.

On je kazao da razmatranje povećanja cene struje nije ništa novo i odluka o tome samo je odložena do početka juna.

"Izneti su uverljivi dokazi da je cena električne energije kod nas niska i predstavlja faktor u formiranju loših rezultata EPS-a... i to će se na ovaj ili onaj način preliti na javne finansije", naveo je Vučković.

On je dodao da ta odluka ekonomski nije sporna ali da postoji socijalni aspekt tog pitanja.

Ekonomista Stojan Stamenković smatra da bi povećanje cena struje moglo biti manje od najavljenih 15 odsto ukoliko bi se ukinula akciza na električnu energiju, odnosno ako bi se taj namet sistemski uvodio i iznosio nula odsto barem u prvoj godini", rekao je Stamenković.

On taj predlog temelji na bazi toga što je budžetski deficit manji od planiranog i smatra da nema potrebe da se budžet puni ubiranjem prihoda od akciza.

"Poskupljenje struje moglo bi da bude manje od 15 odsto, ali verovatno neće biti 7,5 odsto sa čime bih ja bio zadovoljan", zaključio je Stamenković.

NAREDNA INSPEKCIJA MMF-A ZNATNO OŠTRIJA

Stamenković očekuje da će Bord direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobriti ovu reviziju aranžmana sa Srbijom, ocenivši da će naredni monitoring biti teži jer će se, kako kaže, u fokusu naći strukturne reforme i privatizacija.

On smatra da je ocena MMF-a o rastu BDP-a od nula odsto pesimistična, ali je oprezan u oceni nekog većeg rasta jer, dodaje, treba sačekati razvoj situacije sa Železarom, kao i sagledati kretanja u građevini, poljoprivredi, automobilskoj industriji i industriji uopšte.

Samenković je rekao da treba sačekati tri meseca kako bi se sagledala u kom pravcu je krenula proizvodnja u srpskoj čeličani u novim uslovima.

U MAT-u podsećaju da se ispunjenje obaveza vezanih za strukturne reforme odnosi na sistemske mere i racionalizaciju broja zaposlenih u javnom sektoru.

Na dnevnom redu će se naći i neprivatizovana preduzeća obuhvaćena fiskalnom strategijom i drugim planskim dokumentima, sa procenjenim brojem zaposlenih od oko 40.000, prema kojima država ima određene obaveze, kao i javna preduzeća u energetskom sektoru.

U tom pogledu, najvažnije obaveze tiču se Srbijagasa i Elektroprivrede Srbije.

Stručnjaci konstatuju i da bi jedna od centralnih tema narednog monitoringa mogla biti preduzeća u restrukturiranju, ali dodaju, nije poznato šta je Misija MMF u tom pogledu konstatovala, i pored "optimističnih saopštenja".

Napominju da za sada nije jasan ni kakav je stav Misije po pitanju ograničenja kojih se tiču subvencija, garancija i plaćanja unutar javnog sektora, i očekuju da će stavovi Misije biti obelodanjeni pre zasedanja Upravnog odbora MMF-a u junu, kada će Odbor odlučiti o nastavku aranžmana.

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

vaga

Ako i treba da poskupi samo me zanima ko ce imati da plati,bar ja nemam dovoljno novca ni sada da platim racune a tek kad poskupi ne smem ni da pomislim sta cu da radim.Bitno je da pratimo evropske standarde sto se tice placanja .sto i ne dobijamo evropske plate,jos malo pa ce se placati i stanarina na stan ili kucu koju imamo na mesecnom nivou plus porez na isto.Tuga sta se radi .

Marko Marko

Stoji da je cena niska, to je tacno. Ali ako su smanjene plate i penzije, ako narod nema da plati i ovu jeftinu struju, kako ce imati ako poskupi?? Jeste, postoje sudski izvrsitelji koji ce sve to naplatiti i oderati gradjanima ledja. Ali gospodo na vlasti, vama je bitnije misljenje onih deraca koze iz MMF-a nego sopstveni narod.

PEDJA

Ma, sta je to za nas? Svakako imamo najveci standard u Evropi. Bruka kako nam dobro ide.

special image