• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poreznici mogu da "nađu" još 30 milijardi godišnje

Izvor Beta

Kada bi samo naplatu poreza vratili na nivo iz 2012. godine, budžet bi dobio dodatni prihod između 20 i 30 milijardi dinara godišnje, ističu iz Fiskalnog saveta.

Siva ekonomija u Srbiji je na izuzetno visokom nivou i iznosi 30 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), izjavio je danas član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov.

Mnogo filijala, mali efekat

Altiparmakov je kao jedan od problema koji otežava rad Poreske uprave naveo i lošu strukturu Poreske uprave, odnosno veliki broj poreskih filijala, koje se, kako je rekao, nalaze u skoro svakom mestu. "Ovakva struktura sa 170 filijale ne može da da dobre rezultate u borbi protiv sive ekonomije i utaje poreza, naročito u manjim mestima gde svako svakog zna i ne želi da se zamera", rekao je Altiparmakov.

On je, na sednici Odbora Skupštine Srbije za finansije na kojem je Fiskalni savet podneo izveštaj o radu u 2014, rekao da postoji veliki prostor za smanjene sive ekonomije i istakao da bi samo u slučaju da se naplata poreza vrati na nivo iz 2012. budžet dobio dodatni prihod između 20 i 30 milijardi dinara.

Precizirao je da je posle velikog pada u 2013. godini, pad naplate poreza zaustavljen u prošloj godini i da je taj pozitivni trend nastavljen i u prvom kvartalu ove godine, ali da se još nije vratio na nivo iz 2012.

"Ukoliko bi to uspeli, dobili bi prihod između 20 i 30 milijardi dinara godišnje", rekao je on, ističući da je reforma Poreske uprave uslov za poboljšanje naplate poreza.

On je istakao da reforma Poreske uprave nije važna samo sa fiskalnog aspekta, već i zbog privrednika koji legalno posluju i teško izlaze na kraj sa nelojalnom konkurencijom, odnosno sivom ekonomijom.

Predsednik Državne revizorske institucije (DRI) Radoslav Sretenović podržao je mere koje predlaže Fiskalni savet i napomenuo da DRI trenutno radi reviziju u Poreskoj upravi i Upravi carina u kojoj kontroliše naplatu prihoda.

NIŠTA BEZ KONTROLE PLATA I PENZIJA

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović je naveo da je to nezavisno telo dalo stavove i proračune u oblasti prilagođavanja penzija i zarada u javnom sektoru, reformi penzijskog sistema, reformi preduzeća u državnom vlasništvu, analize i ocene drugih sistemskih zakona, o godišnjim budžetskim okvirima i srednjoročnom planu fiskalne konsolidacije.

On je, govoreći o analizama i preporukama, podsetio na stav Fiskalnog saveta da trajno ozdravljenje javnih finansija ne može da se postigne bez snažne kontrole najvećih rashoda države - penzija i plata u javnom sektoru.

Fiskalni savet smatra, istakao je Petrović, da fiskalna konsolidacija mora da počiva na tri stuba: dovođenju u red javnih i državnih preduzeća, smanjenju neodrživih izdvajanja za plate u javnom sektoru i penzije, i strukturnim reformama.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Altiparmakov

Decko nemas ti pojma o naplati poreza,da si mrdno malo iz BG-a video bi da je sirotinja najrevosnija u obavezama.

sima

Drzava treba da ubira porez a ne svoju nesposobnost da prikriva otimanjem dela posteno i po zakonu zaradjene penzije ljudima koji ne mogu da se brane.

Др.

Натерајте тајкуне да плаћају порез овде, а не на Кипру и неће бити проблема. Када будете смањили корупцију, биће и више пара од пореза, а не да ударате по голом народу, м*м*ц* вам покварену!

special image