NBS Pad stednje u dinarima i pored visokih kamata

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekonomija

Evro je evro, i dalje smatraju srpske štediše

Izvor MONDO/Tanjug
Izvor MONDO/Tanjug

Bankari u Srbiji na štednju u dinarima nude kamate koje se kreću i iznad sedam odsto godišnje i trostruko su veće nego kamate na štednju u evrima, ali prema podacima NBS štednja u dinarima beleži pad.

Srbi i dalje više veruju evru nego sopstvenom dinaru, pokazuju i najnoviji podaci Narodne banke Srbije. I pored toga što bankari nude znatno veće kamate na srpsku valutu, a dinar je stabilna u koridoru od 120 do 121 za evro od kraja februara, evropska valuta  je i dalje omiljenija na štednim računima i u slamaricama.

  Prema podacima NBS, dinarska štednja je u prvom kvartalu 2015, drugo tromesečje zaredom, zabeležila pad, dok je devizna štednja povećana, tako da je učešće dinarske štednje u ukupnoj štednji smanjeno u poređenju sa poslednjim tromesečjem 2014. za 0,2 procentnih poena, na 3,5 odsto.

Krajem marta ukupna dinarska štednja je iznosila 36,5 milijardi dinara, ili za 1,5 milijardi dinara manje nego na kraju 2014. godine, navela je NBS u izveštaju o dinarizaciji i dodala da je pad dinarske štednje karakterističan za štednju rokova dospeća do jedne godine (1,8 milijardi dinara ), i to za sve ročnosti, izuzev za ročnost od jednog do tri meseca.

štednja,nbs Izvor: MONDO/podaci NBS

Kako su agenciji Beta rekli u Vojvođanskoj banci, tokom leta su uveli promotivnu ponudu i ponudili kamate od 6,75 odsto na dinara oročene na tri meseca, odnosno 1,2 odsto na evre.

"Trenutno su kamatne stope za štednju u dinarima i do tri puta veće od kamatnih stopa u evrima. Vojvođanska banka je ovog leta rešila da klijentima olakša i obezbedi sigurno letovanje, tako da im na poklon dajemo, uz štednju, osiguranje domaćinstva, odnosno putno osiguranje", rekla je direktor za upravljanje mrežom i stanovništvo u Vojvođanskoj banci Marija Kostantinou.

Štedi se na rok od godinu, dve

Prema podacima NBS, dinarska štednja položena na duže rokove je povećana, i to najviše za ročnost od jedne do dve godine i od dve do pet godina, što je u manjoj meri ublaženo smanjenjem štednje roka dospeća dužeg od pet godina.

 Štednja na rokove do godinu dana i dalje predstavlja preovlađujući vid dinarske štednje stanovništva (89,2 odsto), od čega se najveći deo odnosi na štednju oročenu na period od šest meseci do godinu dana (45,9 odsto).

Znatan iznos kratkoročne štednje i dalje čine depoziti po viđenju, čije je učešće u kratkoročnoj štednji u prvom tromesečju nastavilo rast i krajem marta je dostiglo 21 odsto, navela je NBS.

Prema podacima banaka, kamate na štednju u dinarima oročenu na godinu dana kreću se između četiri i 8,5 odsto, a na štednju u evrima od 0,1 do 1,4 odsto.

Izvršni direktor za poslove sa stanovništvom u Sosijete ženeral banci, Dejan Vučinić, rekao je da su kamate na štednju ove godine niže nego u prošloj godini, ali da je manji pad kamata zabeležen na dinarsku štednju i pored toga što je referenta kamatna stopa NBS smanjena za trećinu, sa devet na šest odsto.Vučini je rekao da je kamata na štednju u evrima u Sosijete ženeral banci oročenu na 12 meseci 0,35 odsto, dok je na dinarsku štednju 4,5 odsto.

Narodna banka Srbije navela je da je devizna štednja krajem marta iznosila 8,36 milijardi evra, što je za 106,3 miliona evra više nego krajem prošle godine.

S obzirom na to da su kamatne stope na deviznu štednju kratkih ročnosti tokom prvog tromesečja izuzetno niske i još se smanjuju, i dalje je prisutna tendencija povećanja zastupljenosti štednje na rok preko godinu dana u ukupnoj deviznoj štednji, navela je NBS i dodala da je tokom perioda januar-mart to učešće povećano za 0,4 procentnih poena, na 22,5 odsto.

U strukturi devizne štednje roka dospeća preko godinu dana povećana je štednja ročnosti od dve do pet godina (za 34,3 miliona evra ) i ročnosti jedne do dve godine (za 24,4 miliona evra).

Kod kratkoročne devizne štednje, slično kao i u prethodnom tromesečju, štednja po viđenju je nastavila da raste (za 167,4 miliona evra ), što je dobrim delom neutralisano smanjenjem sredstava dužih rokova dospeća – od šest meseci do jedne godine (79,4 miliona evra) i od tri do šest meseci (59,2 miliona evra).

Prema podacima Komercijalne banke, u toj banci devizna štednja je nastavila da rastom i u prvoj polovini 2015. godine i krajem juna iznosila je 1,62 milijarde evra.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

v1adimir

Naravno, ne zna se sta ce sutra biti sa stranim valutama (i bankama!), a kamoli sa dinarom. "Pun dzep para" imam, hiljade dinara (lol), izadjem negde - i kupim nesto za kucu - i prazan novcanik. Auto stoji parkiran (ne znam ni kako se plati parking za njega), peske svuda (nigde se ni ne ide), slucajno ako se proskoci jedan racun - ode sve dodjavola sledeci mesec. Bezvredna hartija, nas dinar, skoro.

special-image

PRODAVNICA

MONDO REPORTAŽE

MONDO & EU

Inicijalizacija u toku...
loader