• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evo gde će grejanje poskupeti a gde pojeftiniti

Izvor MONDO/Tanjug

Predsednik Upravnog odbora Udruženja toplana Srbije Dejan Stojanović izjavio je da nova metodologija obračuna cene grejanja donosi pravičan obračun troškova i da očekuje sigurnost u snabdevanju toplotnom energijom tokom grejne sezone.


Nova metodologija obračuna cene grejanja donosi pravičan obračun troškova, odnosno priznaje sve opravdane troškove, koji nastaju u proizvodnji, distribuciji i snabdevanju svih kupaca, rekao je Stojanović na TV Pink.

Nadležni organi lokalnih samouprava, koji su praktično osnivači i vlasnici sistema daljinskog grejanja, donose konačnu odluku o ceni, istakao je Stojanović i najavio da će "na osnovu ove metodologije svi spram svojih opravdanih troškova obračunati cene".

Stojanović je ocenio da u metodologiji postoji kvalitetno rešenje za odnos između grupa kupaca, stambenog i poslovnog prostora, jer "ako hoćemo da podržimo zaista privredu, onda oni treba da imaju neke razumne račune koji će da odgovaraju troškovima".

Predsednik Upravnog odbora Udruženja toplana Srbije je, govoreći o cenama grejanja u pojedinim gradovima, procenio da će "u Zrenjaninu definitivno da cena ide dole", da će u Šapcu i Leskovcu cena ostati na istom nivou, a da će u Užicu biti poskupljenje.

Toplane godinama imaju problem sa načinom obračuna cene, istakao je Stojanović, povodom uredbe Vlade Srbije o novoj metodologiji obračuna cene grejanja.

Stojanović je rekao da je gas sada trenutno pojevtinio, ali da je u januaru, februaru i martu, tokom prethodne grejne sezone bio na nivou od "50 i nešto dinara" i da je otvaranje tržišta prirodnog gasa od 1. januara do danas dalo rezultat, što znači da "cena ide i gore i dole".

"Tu razliku, koja je nastala u toku januara, februara i marta meseca, ko će da pokrije", upitao je Stojanović.

Stojanović je najavio da, "kada bude zaživela u potpunosti naplata prema potrošnji, onda će svi moći da plate ono što su potrošili".

Na pitanje o dugovanjima građana i privrede toplanama i dugovima toplana, Stojanović je odgovorio da je situacija u toj oblasti nešto bolja nego prethodnih godina, a da nekoliko toplana već godinama imaju nagomilane probleme.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ing Zoran Vukov

Šta predstavlja novi model obračuna cene grejanja? Naplatom po novom načinu zapravo se krije stvarna konačna cena kwh. Kako toplane isporučuju samo energiju koja se meri kalorimetrom tada isporučena količina kwh(samo u mesecima od Oktobra do Maja tj u 7 meseci treba da se plaća) pomnožena sa prodajnom cenom za kwh daje UKUPAN IZNOS OBAVEZE SVIH KORISNIKA. Delenjem prodajne cene na fiksnei varijabilne troškove i načinom fakturisannja fiksnih troškova tokom 12 meseci, obezbeđuje se da toplana naplati SVR REŽIJSKE TROŠKOVE a da ne isporuči ni jedan kwh. Naplata varijabilnog dela troškova (energenta, struje i vode) i povećanjem cene čim dođe da poskupljenja gasa a ne smanjenjem kada gas pojeftini kao sada, obezbeđuje se samo finansiska stabilnost Toplane dok su korisnici na šteti.Tako i ove godine kada je gas pojeftinio za 26,98% u odnosu na Okt.2014, Toplane su naplaćivale grejanje a da cene nisu umanjile. Posebno što se ovakom naplatom krije je da se izbegava OBRAČUN na osnovu kupljenih i isporučenih kwh, a sve uplate fiksnog dela se moraju delenjem sa cenom kwh prikazati kao AKONTACIONA KUPOVINA kwh,

special image