• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

USPEH: U Smederevu sad gore obe peći Železare FOTO

Izvor MONDO/Agencije

U Železari Smederevo danas je upaljena i druga visoka peć, čemu je prisustvovao i premijer Aleksandar Vučić.

"Verovali smo u vas, ponosan sam na vas i dobro je što sam vas poslušao i što smo sačuvali Železaru", obratio se danas premijer Aleksandar Vučić stručnjacima i radnicima smederevske fabrike koji su zajedno s njim prisustvovali paljenju druge peći.

"Vi ste ovaj veliki uspeh napravili za celu Srbiju", poručio je premijer, primetivši da je ono što pravi Železara čini jedna odsto bruto društvenog proizvoda, a onda dodao: "Od danas pravimo novih 400 miliona dolara, i to je novih jedan odsto rasta za celu Srbiju u narednoj godini".

Peć, koja je inače nosi naziv Peć 1, u rad je puštena nakon četiri godine pauze u radu, a u Železari inače radi Peć 2.

Peć broj 1 počela je da radi 1971. godine, a ugašena je prvi put 1987. godine radi generalnog remonta, kada je počela da radi modernija visoka Peć 2, čiji je maksimalni kapacitet 95.000 tona mesečno.

Visoka peć 1 je ponovo počela da radi tek 2005. godine, da bi je bivši vlasnik Železare, američki Ju-es stil (US Steel), ugasio 2011. godine. Kada je reč o pokretanju te peći, potrebno je da prođe 10 do 15 dana do potpune stabilizacije proizvodnje nakon čega se očekuje postizanje maksimalnih radnih kapaciteta na tom postrojenju od 75.000 tona mesečno.

Veći deo posla uradili sami

U Železari naglašavaju da je 80 odsto radova na remontu visoke Peći broj 1 urađeno sopstvenim snagama zaposlenih te kompanije. U fabrici radi ukupno oko 5.250 radnika, zajedno sa ograncima u Šapcu i Kučevu. U vreme SFRJ zapošljavala je oko 14.000 radnika. Maksimalna proizvodnja Železare sada se procenjuje na oko 2,2 miliona tona godišnje.

Smederevska železara je pod imenom Sartid prodata u martu 2003. Ju-es Stilu za 23 miliona dolara i do početka 2012. je bila veliki izvoznik i obuhvatala do 13 odsto ukupnog izvoza Srbije. Vlada Srbije je u januaru 2012. godine otkupila Železaru za simboličan jedan dolar.

Prvi tender za prodaju železare raspisan je aprila 2012. godine, a drugi u decembru 2014. i nakon neuspešnih pregovora sa američkim Esmarkom na tenderu za upravljanje Železarom je pobedio HPK Inženjering.

HPK Inžinjering je u martu ove godine preuzeo upravljanje srpskom čeličanom na čelu sa Peterom Kamarašom i Džonom Gudišem.

Nedugo po preuzimanju, Kamaraš je izjavio da je Železara Smederevo izvanredna fabrika koja ima sjajnu perspektivu, te da može da se izdržava sama i da ne očekuje nikakvu pomoć srpske vlade.

Ta smederevska fabrika je u prva četiri meseca ove godine bila drugi izvoznik Srbije, posle Fijata iz Kragujevca. Visoko se kotira i na listi uvoznika.

Železara je u prvom kvartalu ove godine imala izvoz od 114,8 miliona evra, dok je u 2014. godini vrednost njenog izvoza bila ukupno 200,8 miliona evra.

Premijer Vučić je u međuvremenu saopštio da je Vlada Srbije prestala da izdvaja subvencije za Železaru Smederevo i da se ona postepeno oporavlja pod vođstvom novog menadžmenta, a da je proizvodnja duplirana na oko 90.000 tona čelika mesečno.

Početkom oktobra je izjavio da se vode ozbiljni pregovori sa Kinom i jednom velikom kineskom kompanijom koja je zainteresovana za Železaru Smederevo i da bi već u novembru mogao da bude postignut dogovor.

Vučić je precizirao da je reč o drugoj po veličini u svetu kompaniji za proizvodnju čelika koja želi da kupi Železaru Smederevu.

Premijer očekuje da će pokretanje druge visoke peći direktno uticati na povećanje bruto domaćeg proizvoda Srbije za 0,3 do 0,4 odsto.

Komentari 104

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Serbia forever

Hladno vreme, ima da se ogreju.

Urke

Koliko ce nas kostati ove predizborne imaginacije bogo moj :(..

Serbia forever

@Urke kaze se boto moj...

special image