• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sertić zove "privatizovane": Javite se za staž

Izvor Tanjug

Ministri rada i privrede Aleksandar Vulin i Željko Sertić pozvali su danas zaposlene i bivše zaposlene u preduzećima koja su u procesu privatizacije da iskoriste mogućnost povezivanja staža i prijave se za socijalni program do kraja 2015

S obzirom da će privatizacija tih preduzeća biti završena do kraja godine ta mogućnost im neće biti na raspolaganju u 2016. godini, naveli su oni.

Država je prihvatila da reši taj problem, ali završetkom procesa privatizacije to više neće biti moguće, ocenili su učesnici okruglog stola "Praznine u stažu zbog neplaćanja doprinosa za PIO i povezivanje staža prema zaključcima Vlade Republike Srbije" u PKS.

Zatekla na privatizacija

Sertić je naglasio da ubuduće neće biti moguće da preduzeća ne plaćaju obaveze već će morati da se ponašaju prema tržišnim principima kao i privatne kompanije. Sertić je podsetio da je u ovoj godini Srbija ušla u proces pregovora sa EU, da je prihvatila aranžman sa MMF, a svaki od tih odnosa nosi određene obaveze i uvođenje novih standarda. "Problem je što su ti standardi u EU pisani za razvijene zemlje, a naša zamlja je u pregovore i prihvatanje standarda ušla nepripremljena, jer smo se dugo vremena ponašali neodgovorno", rekao je Sertić. On je naglasio da je više od 60 odsto preduzeća, koja se nalaze u postupku privatizacije, prijavilo da ima dug po tom osnovu.

Ministar rada Vulin istakao je da je to prilika da radnici i rukovodstva u tim preduzećima iskoriste svoja prava, jer u vremenu koje predstoji država više neće moći da se ponaša na taj način.

PIO fond je za poslednjih devet meseci povukao 9,9 milijardi dinara manje iz budžeta, jer jer je povećana naplata doprinosa, rekao je Vulin i istakao da je naplata doprinosa porasla za 5,6 odsto, odnosno da je broj zaposlenih koji uplaćuju doprinose porastao za 56.000.

Država je na sebe preuzela da taj problem reši, jer je cilj da se stanje u društvu poboljša, rekao je ministar i dodao da je vlada socijalno odgovorna i da je zato prihvatila da reši problem desetine hiljada radnika koji nisu krivi što su ostali bez staža.

Ovo je vreme kada se podvlači crta, jer država neće večno isplaćivati tuđe dugove i mešati se u privredna kretanja, naglasio je on.

Ministar privrede Sertić je naglasio da je do 9. oktobra 112 zaposlenih završilo proces povezivanja radnog staža i za tu namenu je iz budžeta isplaćeno 29,2 miliona dinara.

Sertić je rekao da će do kraja godine 95 odsto privatizacije biti završeno, a ulaskom u 2016. godinu cilj će biti uvođenje ekonomije u racionalne, održive i tržišne principe.

Predsednik PKS Marko Čadež naglasio je da će rešavanje tog problema olakšati poziciju preduzeća, jer će ih rasteretiti bar dela duga prema radnicima i uvećati šanse da dođu do novih vlasnika.

Cilj reformi je da se privredi pomogne ne samo u savladavanju problema u svakodnevnom poslovanju, već i podizanju kapaciteta, jačanju konkurentnosti i produktivnosti, rekao je on.

Vlada Srbije donela je 18. juna ove godine zaključak kojim se predviđa da se iz sredstava budžeta pojedinim kategorijama zaposlenih i bivših zaposlenih uplati doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje i to u preduzećima koja se nalaze u postupku privatizacije, koja su ove godine otišla u stečaj kao i preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Ovo ne smete propustiti

Inicijalizacija u toku...

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

oliver mijatovic

ko podnosi zahtev za povezivanje staza pojedinac ili firma u kojoj sam radijo sada sam na birou do penzije molim odgovor

Ivan

Dobro je to.Ali ne biste trebali prodavati Telekom.Reorganizujte ga,otpustite administrativni višak, nemojte prekomerno uzimati prihode u budžet i eto najbolje kompanije.Za 7-8 godina Telekom će vam doneti prihode koliko sad da ga privatizujete,a opet će ostati državni.

 Povezivanje staža: Sertić zova na prijavu za socijalni program