• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Možda još nije vreme za bebu?

Zakoračili ste u Novu godinu sa dilemom koja se odnosi na vašu karijeru i planiranje porodice. Razmišljate da li da prihvatite poslovnu ponudu koja bi vas podigla na visoku lestvicu uspešnih žena ili da ostvarite želju koja u vama plamti prilično dugo i postanete majka.

Zakoračili ste u Novu godinu sa dilemom koja se odnosi na vašu karijeru i planiranje porodice. Razmišljate da li da prihvatite poslovnu ponudu koja bi vas podigla na visoku lestvicu uspešnih žena ili da ostvarite želju koja u vama plamti prilično dugo i postanete majka. U najboljim ste godinama kada pucate od energije i mladosti, i kada je po svim merilima prirode, kako kažu stručnjaci, idealno vreme za bebu.

Svesni ste činjenice da se neke šanse u životu ukažu samo jednom, a opet ne želite da završite poput mnogih malo starijih prijateljica koje su na kraju postale robovi sopstvene karijere i potpuno same i otudjene. Ima i onih dama koje bukvalno upadaju u osećaj haosa već pri samom saznanju da su ostale u drugom stanju. Razara ih razmišljanje o izostanku sa radnog mesta što podrazumeva trudničko bolovanje, pa već planiraju brz povratak na posao.

One pripadnice nežnijeg pola koje se odluče za dom i porodicu, veruju da rade pravu stvar, ali istovremeno ih pogadja osećaj gubitka identiteta, piše "Glas". Ukoliko ste godinama radili u kompaniji i borili se iz sve snage da ostvarite karijeru, verovatno i vi kao i mnoge druge dame muči onaj čuveni problem da će se usled vašeg nedolaska na posao srušiti ceo svet.

Znači, ako ste odlučili da svoju porodicu proširite, imate potpunu podršku partnera, nemate finansijskih problema, samo napred!

Dolazak na svet vašeg čeda svakako ne stavlja tačku na vašu karijera, pa čak ako svom detetu posvetite i prve tri godine života. Ipak, to ne mora da znači da treba da zapostavite sebe i svoje kvalitete. Morate ostati konkurenti na tržištu rada.

Zato pokušajte da nadjete neki posao iz domena vaše profesije koji bi mogli da obavljate bar pola radnog vremena. Svakodnevno pratite dešavanja i aktuelnosti iz vaše branše. Ostanite bar putem imejla u kontaktu sa kolegama s posla jer ćete na taj način održavati tržišne veze. Bilo bi dobro da u periodu trudničkog odsustva upišete neki od kurseva iz oblasti koje vas interesuju. Obrazujte se i korisno trošite slobodno vreme.

Bez obzira na kojoj se funkciji žena nalazi u firmi, svakoj novopečenoj majci nije lako da uspostavi ravnotežu izmedju privatnih i poslovnih obaveza. Činjenica je da dame još snose veću odgovornost na svojim plećima od muškaraca, što rezultira iscrpljenošću i čestim frustracijama.

Opet vas muči pitanje da li ćete posle dolaska s posla gde svu energiju ulažete
odgovarajući na zahteve pretpostavljenih, kolega, saradnika, klijenata... uopšte imati snage da svom mališanu uputite osmeh i razumevanje? Plašite se da se i vi kao vaše drugarice ne osećate stalno krivim za sve što se dešava oko vas.

Posle perioda koji ste posvetili svom najmladjem članu porodice, došlo je vreme da se vratite na radno mesto. Postoje neka pitanja koje bi možda trebalo sebi da postavite pre nego što se vratite svom poslovnom životu kao na primer - treba li uopšte da nastsvite karijeru u tom pravcu ili kako da nadoknadite vreme koje ste propustili van profesije.

Možda ste za to vreme shvatili da duboko u sebi uopšte niste voleli ono što ste radili ili ste možda čak razvili nova interesovanja dok ste bili odsutni.

Sve u svemu, sedite i razmislite koliko je zrela vaša ideja o planiranju porodice. Možda još nije vreme za bebu?! Možda je baš sad pravi trenutak da vi nekome postanete šef?!


(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image