• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JAGMA: Kinezi i Rusi hoće rudnik u Boru

Izvor MONDO/Agencije

Kineska državna rudarska kompanija Li Ten, koja u Kini ima rudnike bakra, zlata, olova i cinka, zainteresovana je za strateško partnerstvo s Rudarsko-topioničarskim basenom Bor.

 Rudnik bakra u Boru: Kinezi i Rusi zainteresovani za kupovinu Izvor: Aleksandra Petrovski / MONDO
Neprirodna lepota: Površinski kop u Boru.
Izvor: Aleksandra Petrovski / MONDO

Kinezi su ponudili da ulože između 350 i 400 miliona dolara, a zauzvrat predstavnici Li Tena traže manjinski udeo u najvećem srpskom proivođaču bakra i zlata i odgovarajući broj mesta u upravnom odboru i menadžmentu borske kompanije.

Krajem ovog ili početkom narednog meseca očekuje se i dolazak menadžmentu Li Tena koji će, kako je navedeno, tada i zvanično ponuditi Vladi Srbije predlog o strateškom partnerstvu s najvećim domaćim proizvođačem bakra i zlata.

Li Ten je spreman da u narednih pet godina investira gotovo pola milijarde dolara u otvaranje rudnika barka i zlata Cerovo u sastavu RTB za koje je pre nekoliko godina bila zainteresovana multinacionalna kompanija Glenkor.

Kinezi su spremni i da ulože novac za kupovinu neophodne rudarske mehanizacije, kao i izgradnju još jedna flotacije - postrojenja u kojem bi se prerađivala ruda dobijena iz Cerova.

Cilj je da se proizvodnje koncentrata barka iz borskih i majdanpečkih rudnika iz sastava RTB -a sa sadašnjih 220.000 uveća za dodatanih 200.000 tona godišnje, čime bi nova topionica koja se sada dohranjuje sirovinama iz uvoza radila punim kapacitetom.

Time bi se doprinelo da se godišnja proizvodnja u borskoj topionici sa sadašnjih 35.000 - 40.000 tona bakra ustali i na čak 80.000 tona bakra iz sopstvenih sirovina.

Na taj način uz metalurgiju bila bi zaokružena i kompletna rudarska proizvodnja.

Predstavnici kineske kompanije su već bili u poseti RTB-u i ispitali situaciju.

I jedna ruska kompanija je takođe poslala pismo o namerama za stateško partnestvo sa RTB Bor i uz ulaganja u rudarstvo nude i sigurno snabdevanje svim neophodnim repromaterijalima koji se koriste u rudarstvu.

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Djole

Netreba da se pitamo,sutra zbog cega tonemo jel posle Milosevica svi koji su bili na vlasti napunili su svoje djepove i ko j..e narod. W

gandi

Ljudi, pa nova Topionica je kostala 300 mil. evra.O cemu mi pricamo.Bilo ko da je dobije mi smo se sj.....Mozemo katanac da stavimo na grad!

Killshot

Nije dobro dati nikome svoja rudna bogatstva. Laz je da se nema para za investiranje. Ima, ali onda vlast nema cime da finansira vojsku botova i stranacko zaposljavanje. Od pocetka privatizacije, drzava je opljackana za 70 milijardi dolara, a zaduzena za barem 20 milijardi. Znaci zuti i napredni su drzavu kostali 90 milijardi dolara, svaki na svoj nacin, a nemaju 500 miliona da investiraju u rudna nalazista nego traze strateske partnere?! Ljudi, ovo je strasno. Zapitajte se sta su nama ostavili preci a sta mi ostavljamo svojoj deci. Najgori smo.

special image