• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trošili smo po 60.600 dinara, falilo nam 1.500

Izvor Beta

Svakog meseca u prvom kvartalu ove godine prosečnom srpskom domaćinstvu na raspolaganju je bilo nešto manje od 59.200 dinara, a ono je ipak potrošilo malo iznad 60,5 hiljada dinara, kaže statistika.

Prosečna mesečna raspoloživa sredstva po domaćinstvu u Srbiji iznosila su 59.182 dinara u prvom kvartalu 2016. godine, dok su rashodi u proseku bili 60.626 dinara, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Prema saopštenju RZS-a, prosečni prihodi domaćinstava su u posmatranom periodu nominalno (bez računice sa infalcijom) bili viši za 1,6 odsto a rashodi za 1,9 procenata u odnosu na četvrti kvartal 2015.

U poređenju sa istim lanjskim tromesečjem, domaćinstva su imala na raspolaganju nominalno za 0,6 odsto više sredstava, dok su im izdaci porasli za 0,5 odsto.

Izvor: Ilustracija MONDO/Podaci RZS

Najveći udeo u raspoloživim sredstvima u prvom kvartalu imali su prihodi iz redovnog radnog odnosa - 49,3 odsto, zatim penzije (29,5 odsto), naturalna potrošnja (4,3) i prihodi od poljoprivrede, lova i ribolova (4,1 procenat).

Ostala primanja su učestvovala u ukupnim prihodima domaćinstava sa 3,6 odsto, primanja od socijalnog osiguranja 3,5, prihodi van redovnog radnog odnosa sa 2,2 odsto, dok su 3,5 procenata činili prihodi iz ostalih izvora.

Najveći udeo u ličnoj potrošnji domaćinstava u posmatranom tromesečju imali su izdaci za hranu i bezalkoholna pića - 34,6 procenata, i za stanovanje, vodu, električnu energiju, gas i ostala goriva - 17,3 odsto.

Slede izdaci za transport sa udelom od 9,4 odsto, za ostale lične predmete i usluge (5,8 odsto), za odeću i obuću (5,5), za komunikacije (5,2), za opremu za stan i tekuće održavanje (4,5), za zdravlje (4,4), za alkoholna pića i duvan (4,3), za rekreaciju i kulturu (4,2), a troškovi za ostale grupe lične potrošnje činili su 4,8 odsto ukupnih rashoda.

Anketom Republičkog zavoda za statistiku bilo je obuhvaćeno 1.629 domaćinstava, navodi se u saopštenju.

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Tyraxor

Molio bih Mondo da više ne objavljuju vesti ovakvog tipa, veće plate, pad nezaposlenosti itd. Sve te vesti su čista izmišljotina!

Dejan

Stvarno sramota koje cifre oni lupaju,ljudi zive od decijeg dodatka koji je 2.500din.

milica

Kakvo lupetanje.

special image