• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najčuvanije srpske tajne - vinjak, bananica...

Izvor mondo.rs

Mnogi su pokušali, ali niko nije uspeo da "ukrade" tajne kako se prave regionalno pa i evropski prepoznatljivi proizvodi iz Srbije - "bananica", "smoki", "vinjak", "plazma"... Ovo su priče o njihovom nastanku

Tvorci nekih od najčuvanijih srpski tržišnih tajni, Štarkove "bananice" i Rubinovog "vinjaka" su majstor za deserte Franjo Vaja iz vršca i tehnolog Dušan Milenković. Među one koji su zadužili ne samo svoje firme nego i čitavu Srbiju, pa i tadašnju Jugoslaviju, su i Petar Tutavac iz Požarevca, koji je doneo recept za Bambijevu "plazmu", dok tvorac recepta za Štarkov "smoki" i danas ostaje nepoznanica za javnost.

Svaki do ovih proizvoda, pišu beogradske "Večernje novosti", koji su se na tržištu Srbije, regiona, pa i šire, održali i decenijama, osim nostalgije nosi i interesantne priče o njihovom nastanku.

Čuvena "bananica" rođena je, tako, pre osam decenija. Vrsni znalac čokolade majstor Franjo Vaja, kaže legenda, preuzeo jje fabriku Roda, preteču današnjeg Štarka, i u njoj stvorio prvu čokoladnu bananicu, davne 1938. godine. Taj izum mu je doneo čitavih 1,5 dinara, koliko su ga nagradile vlasti za novi doprinos tržištu.

"Izgled i ukus bananice nisu se menjali od kada je nastala. Sastojci jesu poznati - među njima je alga agar-agar - ali receptura je ostala naša mala tajna i zbog nje je naša baninica prepoznatljiva u moru sličnih proizvoda ", kaže za "Novosti" Bojana Vidaković, brend menadžer Soko Štark Atlantik Grupe.

Uz bananicu, pre četiri i po decenije u Štarku je rođena još jedan legendaran proizvod - "smoki" flips sa kikirikijem. Kada je nastao, 1972 godine, to je bio prvi flips u Jugoistočnoj Evropi. Tu je receptura vremenom dorađivana, a aktuelna je takođe tajna.

Bez aditiva

Ono što se zna je da se "smoki" sastoji od kukuruznog griza, kikirikija, biljne masti, sojinog brašna i soli. Nema, tvrde u Štarku, nikakvih aditiva, aroma ili pojačivača ukusa.

Na tržištu pored najmlađih, dobro su prošli i odrasli, kaže beogradski dnevnik. Za neke od njih se pobrinuo Dušan Milenković, tehnolog kruševačkog Rubina koji je vodio tim koji je pre 60 godina napravio čuveni "vinjak".Oni su došli do formule, a sam proizvodnju kasnije je doradio Miodrag Veljković.

"Oslanjali su se na francusku tehnologiju, koju su primenili na domaće sorte grožđa, dominantno na 'prokupac'", kaže Marija Đurđević, brend-menadžer Rubina.

Posle dvogodišnjeg starenja u hrastovoj buradi, koja je od materijala srpskog porekla napravljena u samom Rubinu, stiže na stolove korisnika - tri miliona litara svake godine.

Komentari 65

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ja

Od svih vinjaka koje sam pio najbolji je Rubinov X011. Taj ukus ne znam sa čim bi vam poredio. Viski je nula za njega. Stvarno nešto izvanredno ali i skupo. Živeli

123

Pa ne mora hrvatski agent da ukrade tajnu za Bananicu i Smoki itd kad je firma u njihovom vlasništvu....

Mark

Ljudi prave organe 3D stampacima a mi se hvalimo smokijem i vinjakom...koja trula drzava boze.

special image