• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Japanci preuzimaju Gorenje, dobro i Srbima?

Izvor mondo.rs

Panasonik zainteresovan za kontrolni udeo u slovenačkom proizvođaču kućnih aparata, čime bi postao gazda i fabrikama u Srbiji - u Staroj Pazovi, Valjevu i Zaječaru.

To znači da bi i proizvodni pogoni kućnih aparata Gorenja u Srbiji prešli u ruke svetskog lidera na polju zabavne elektronike, koji već radi u našoj zemlji - u Svilajncu ima fabriku komponenti za električnu rasvetu, pišu "Večernje novosti".

Sinergija sa Gorenjem

Panasonik je, inače, u Gorenje ušao 2013. godine, kada je u proizvođaču bele tehnike iz Velenja stekao 10,74 odsto udela, da bi potom prošle godine dokupio 1,2 odsto kompanije. Panasonikov interes je da prošiir paletu proizvoda jer u Evropi nema sopstvenu proizvodnju velikih kućnih aparata ali ni, ističu u sloveniji, ni jaku ekipu u pojedinim zemljama za prodaju. Oni su lideri u domenu zabavne elektronike, rade najsavršenije televizore, imaju sjajnu LED tehnologiju... ali za kućne aparate morali bi da se oslone na Gorenje ili sličnu kompaniju.

Ukoliko dođe do spajanja dve kompanije, aparati za domaćinstvo proizvedeni u Srbiji mogli bi da se nađu u prodajnoj mreži Panasonika širom sveta, ali da dobiju i najsavremenije tehnologije.

U toku je takozvano dubinsko snimanje poslovanja slovenačkog giganta, a onda će Japanci imati mogućnost da povećaju svoj udeo, ako se za to odluče.

Panasonik je još prošlog meseca počeo sa tzv. dju dilidžens analizom poslovanja Gorenja" sa namerom da u budućem periodu poveća svoj udeo u vlasništvu, a u dogledno vreme preuzme i čitavu Gorenje Grupu.

Predsednik i generalni direktor Gorenja, Franjo Bobinac, kaže za "Novosti" da bi analiza poslovanja slovenačke kompanije trebalo da se obavi do kraja meseca. Međutim, kako kaže, u ovom trenutku ne može da potvrdi kakav će ishod biti, niti kada bi i kako ceo postupak mogao da se okonča.

Gorenje beleži vrlo dobre poslovne rezultate. Tako je u prvoj polovini godine zabeležen rast kompanije za osam odsto, a ako se uračunaju kursne razlike, to je 5,6 odsto, što je takođe značajan rast.

"Ove godine mi smo u rastu, najviše u jugoistočnoj i centralnoj Evropi, Rusiji, Australiji, Nemačkoj, uglavnom u svim segmentima, a najviše na premijum aparatima koji imaju neke više funkcije. Operativna dobit porasla je za 55 odsto i u ovom periodu ostvarili smo 2,1 milion evra čiste dobiti", kažu u Gorenju.

Bobinac smatra da bi pripajanje japanskoj kompaniji bilo dobro ne samo za Gorenje i za Sloveniju, region, a time i za srpsku privredu.

Za Gorenje je prošle godine bio zainteresovan kineskog div Heier, čijja je delegacija bila u Velenju, ali je izgleda prisustvo Panasonika kao strateškog partnera omelo to preuizimanje.


Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

jasmina serbula

Ma kakvo gorenje, malo malo popravka nego valjda sa novim vlasnivima i otkazima ce biti bolje.... ;)

Kuku-lele

Gorenje, više nikada u mojoj kući! Svaka čast za proizvode do početka 2000-ih, ali potom... Alo pa ne kupujem Gorenje da bi na njemu pisalo "made in PRC", pri tome se kvari 3 puta i nikako da ga poprave! Takvih u kući imam 3 komada NAŽALOST!

Zed

@Kuku-lele Ne znaci da je sumnjivog kvaliteta ako je u Kini napavljeno.

special image