• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ako hoćemo struju, ugalj nema alternativu!

Izvor Beta

Direktor sektora za razvoj procesa u proizvodnji uglja u Elektroprivredi Srbije (EPS) Branko Jeftić rekao je danas da taj energent nema alternativu u proizvodnji električne energije u Srbiji.

"Ugalj je bio strateška sirovina juče, danas je i biće sutra, jer se 70 odsto električne energije proizvede uz pomoć tog energenta. Nekad su se znali tačni budžeti, neophodni za proizvodnju, sada finansije nisu definisane i podrška je nikakva. Nadležne institucije nas ne prate i nisu u toku sa tekućim problemima", kazao je Jeftić na Sajmu energetike.

MONDO u rudniku: "'Crno zlato' je njihov život"



Ekološki pritisak

Nedeljković kaže da najveći "pritisak" na proizvodnju uglja dolazi iz sektora ekologije jer se kopanjem uglja degradira zemljište, stvaraju velike količine pepela i prašine i emituje prašina i buka. "Ugalj je, međutim, bazni izvor energije i trenutno nema alternativu, ekološki je prihvatljiv jer se zemljište rekultiviše i životna sredina čuva od zagađenja, a uz to je i ekonomski značajan", dodao je Nedeljković.

On je dodao da "rudari znaju da kopaju ugalj, ali ne mogu sami i bez podrške".

Vodeći inženjer za razvoj proizvodnje uglja u EPS-u Nemanja Nedeljković rekao je da su rezerve uglja u Srbiji, računajući i na Kosovu i Metohiji, 16 milijardi tona, a samo u centralnoj Srbiji 2,82 milijarde tona.

Dodao je da se u Srbiji godišnje potroši 40 miliona tona, od čega se 30 miliona tona iskopa u kolubarskom basenu, a deset u kostolačkom.

"Prvi rudnik u Srbiji otvoren je 1804. godine u Vrdniku, proizvodnja je počela 1873. a prvi površinski kop otvorili su Nemci za vreme okupacije 1942. godine u Kostolcu", rekao je Nedeljković.

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Rade

Ovaj je stvarno izjavio da su elektrane na ugalj ekološki prihvatljive?!? 😯

Munze

Vetroparkovi, ali onda ne bi mogli da pravdaju ovoliku cenu struje

iz sljivika

Postoji alternativa. Subvencije fizickim licima za solarnu energiju, kao i za vetrenjace gde god je to moguce. Visak struje bi se slivao u EPSovu mrezu, i time bi se dopunile potrebe onih koji se snabdevaju na mrezi(osnova su hidrocentrale i vetroparkovi mahom u istocnoj Srbiji). Problem je sto ni drzava ni EPS od toga nemaju koristi i sve cine da ne dodje do osamostaljenja fizickih lica od EPSa.

special image